Arhiva

Dan Grada Pakraca i svečana sjednica pakračkog Gradskog vijeća

18-03-2021 • 00:00
Rva

Povodom nadolazećeg blagdana sv. Josipa, koji se od 1996. godine slavi i kao Dan Grada Pakraca, u prostoru Hrvatskog doma "Dr. Franjo Tuđman" održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Pakraca u skladu s epidemiološkim mjerama.

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Povodom nadolazećeg blagdana sv. Josipa, koji se od 1996. godine slavi i kao Dan Grada Pakraca, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Pakraca u skladu s epidemiološkim mjerama.

Povodom nadolazećeg blagdana sv. Josipa, koji se od 1996. godine slavi i kao Dan Grada Pakraca, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Pakraca u skladu s epidemiološkim mjerama.

Osim prošlogodišnjih i ovogodišnjih dobitnika javnih priznanja Grada Pakraca te članova Gradskog vijeća na čelu s predsjednikom Miroslavom Ivančićem i pakračkom gradonačelnicom Anamarijom Blažević te njezinim zamjenicima, sjednici je nazočio i počasni građanin Grada Pakraca Marko Širac, pakrački župnik vlč. Jozo Zorić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupnica Ankica Zmaić, izaslanik predsjednika hrvatske Vlade Dragan Jelić, ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Davor Huška, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, lipički gradonačelnik Vinko Kasana, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, dr. Željko Glavić i Ferdinand Troha, predsjednik požeškog Gradskog vijeća i zamjenik požeškog gradonačelnika te načelnici općina s područja Požeško-slavonske županije – Mile Pavičić, Ivica Kovačević, Dalibor Bardač, te Antonija Pavlović, predsjednica Općinskog vijeća Velike.

Predsjednik pakračkog Gradskog vijeća Miroslav Ivančić rekao je kako je Pakrac grad pobjednika i grad povijesti, o čemu svjedoče i arheološka istraživanja koja se posljednjih godina odvijaju na lokalitetu „Starog grada“.

„Pakračani su dobrodušni i iskreni Hrvati, pravi domoljubi, što su pokazali i tijekom Domovinskog rata. Mi smo danas okrenuti jednoj drugoj borbi, borbi za grad koji će biti onakav kakvim ga je zamišljao dr. Ivan Šreter, kakvim su ga zamišljali hrvatski branitelji i onakav kakvim ga zamišljaju mladi. Iskreno vjerujem da u toj borbi polako, ali sigurno pobjeđujemo. Dokaz se vidi na svakom koraku, a gradilišta je bezbroj. Sve to će biti na ponos svima nama, građanima ovog Grada.“ – naglasio je Ivančić, zahvalivši pri tome hrvatskoj Vladi na podršci u svemu tome.

Nakon uvodnog obraćanja predsjednika Gradskog vijeća, uručena su javna priznanja Grada Pakraca prošlogodišnjim i ovogodišnjim laureatima.

Javno priznanje „Pečat Grada Pakraca“ za 2019. godinu dobili su za osobiti doprinos u duhovnom i materijalnom razvoju Grada: Božidar Savi iz Pakraca, obitelj Brus iz Pakraca, Društvo Mađara Pakrac, Udruga maratonaca Sisačko-moslavačke županije „Heroji ne umiru“ i posmrtno Elvira Ančić, a Javno priznanje Zlatna plaketa „Grb Grada Pakraca“ dodijeljena je Zvonku Martinoviću iz Prekopakre za područje gospodarstva te Udruzi HVIDR-a Pakrac za područje drugih društvenih djelatnosti.

Ovogodišnji dobitnici Zlatne plakete „Grb Grada Pakraca“ su Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana (za područje zdravstva i socijalne skrbi), Dubravka Špančić (za područje kulture), Marijan Prohaska (za područje fizičke kulture) i Silvija Svjetličić (za područje drugih društvenih djelatnosti), dok je „Pečat Grada Pakraca“ dodijeljen Gradskoj straži Požega.

U ime nagrađenih zahvalila se Marina Major, ravnateljica pakračke bolnice, istaknuvši da je ovo priznanje rezultat rada svih zaposlenika u godini koja je bila izuzetna i teška, ali u kojoj je iz raznih izvora bolnica uložila oko 22 milijuna kuna investicija u građevine i opremu.

Tijekom svojeg obraćanja, pakračka gradonačelnica i saborska zastupnica Anamarija Blažević osvrnula se na dugu pakračku povijest koja seže još u srednjovjekovno razdoblje, a čemu svjedoče i arheološki pronalasci kojih je iz godine u godinu sve više.

„Pakrac čine ljudi, a svi programi i projekti napravljeni su upravo zbog stanovnika ovog grada, sadašnjih, ali i budućih stanovnika Pakraca i okolnih naselja.“ – rekla je gradonačelnica Blažević.

Oživljavanje prostora nekadašnje Drvne industrije Papuk i proširenje Zone male privrede s namjerom još većeg razvoja malog i srednjeg poduzetništva okarakterizirala je najznačajnijim događajem u protekloj godini, a o svemu onome što se na području Pakraca radilo, prisutni su mogli pogledati video zapis koji svjedoči o tome, kao i u brošuri u kojoj stoji kako je izvršeno radova i usluga u vrijednosti većoj od 120 milijuna kuna. Isto tako 338 milijuna kuna je ugovoreno, a pripremljeni su i projekti vrijedni 190 milijuna kuna.

Pohvale projektima i svemu onome što je dosad učinjeno, kao i onome što je tek u planu, uputila je i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Ankica Zmaić, ali i izaslanik predsjednika hrvatske Vlade i državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić, dok je čestitke u ime nazočnih čelnih osoba gradova i općina s područja Požeško-slavonske županije uputila Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice.

„Čestitam vam na svemu ovome što sam danas čula i vidjela te vam ovim putem čestitam i na svim projektima, bez obzira u kojoj se fazi realizacije nalazili i iz kojih izvora financiranja dolazili. Oni su pokazatelji razvoja Pakraca, a također se primijeti dobra suradnja grada Pakraca i prema nacionalnoj razni. Želim vam da tako nastavite i dalje.“ – rekla je saborska zastupnica Ankica Zmajić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora.