Arhiva

Zbog slučaja u Đakovu desetak osoba s područja Požeško-slavonske županije u samoizolaciji

23-06-2020 • 00:00
Rva

Dr. Ante Vitalia apelira da se veće sportske ili kulturne manifestacija, pa i predizborni skupovi, odgode

Dr. Ante Vitalia apelira da se veće sportske ili kulturne manifestacija, pa i predizborni skupovi, odgode

Nakon dužeg mirnog razdoblja situacija s koronavirusom opet je top tema u Hrvatskoj. Kakvo je stanje u Požeško-slavonskoj županiji, koja je više od mjesec dana bez oboljelih, doznajemo od voditelja Službe za epidemiologiju županijskog Zavoda za javno zdravsto dr. Ante Vitalie.

– Veći broj osoba ćemo staviti u samoizolaciju zbog kontakta s jednom osobom koja je povezana sa slučajem u Đakovu, a koja je boravila u svom rodnom mjestu na području Požeško-slavonske županije od subote 20. do ponedjeljka 22. lipnja navečer. Te osobe ćemo nakon par dana testirati prvi put i po isteku samoizolacije opet. Ne znamo je li osoba povezana sa slučajem u Đakovu pozitivna, znam ćemo danas ili sutra. U svakom slučaju ovih desetak osoba je u samoizolaciji. – kazao je Vitalia.

Domovi za starije i nemoćne će dobiti upute o obustavljanju posjete i donošenja hrane, a mjere se vraćaju i u Domove zdravlja te se obavještava pacijente s respiratornim problemima da ne dolaze u zdravstvene ustanove, nego se telefonski jave svom obiteljskom liječniku ili epidemiologu. Očekuje se da će biti uvedene i zabrane posjete bolesnicima u Općoj županijskoj bolnici Požega.

– Događa se situacija da su se ljudi previše opustili i ne pridržavaju se ničega. Ponašaju se rasterećenije i komfornije nego li su to radili bilo koje godine prije ove situacije, a kamoli sad kad je potrebno držati se higijenskih mjera, nošenja maski, dezinficiranja, bez grupiranja i okupljanja. Sve te manifestacije koje se mogu odgoditi – moraju se odgoditi. Nije „priša“ da se mora održati sportska ili kulturna manifestacija, pa i predizborni skup. Preporučam i molim da se ne okupljate. – rekao je dr. Vitalia.