Arhiva

Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije pojasnio je cijelu situaciju od 29. lipnja do danas

08-07-2020 • 00:00
Rva

Evo kako je došlo do porasta broja zaraženih u našoj županiji, kako se reagiralo te kako svi možemo pomoći

Evo kako je došlo do porasta broja zaraženih u našoj županiji, kako se reagiralo te kako svi možemo pomoći

Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije uputio je danas priopćenje koje prenosimo u izvornom obliku:

Kakva je situacija u našoj županiji kada je u pitanju COVID-19?

Želimo se obratiti našim građanima i umiriti ih kako je situacija u našoj županiji vezano uz COVID-19 pod kontrolom. Vjerujemo kako smo uspješno, ali uz velike napore sanirali glavno žarište. Klupko smo počeli odmotavati kada su prve dvije osobe testirane pozitivno 29.6. u ponedjeljak, što je i naša prva informacija o pojavi bolesti na području županije.

 Kako se COVID-19 proširio na zdravstveni sustav?

Tijekom rada na sanaciji prvog žarišta, jedna COVID-19 pozitivna osoba je zarazila nekoliko zdravstvenih djelatnika OŽB Požega. Osoba je došla u bolnicu radi svoje osnovne bolesti, nije imala spoznaje da je bila u kontaktu sa zaraženim osobama, te se ova situacija teško mogla spriječiti. Stavljanju pod nadzor ovog novog žarišta, pristupilo se u četvrtak navečer, odmah po primitku informacije o prva četiri pozitivna nalaza zdravstvenih djelatnika.

Kako se pristupilo suzbijanju epidemije?

Šest djelatnika Zavoda za javno zdravstvo, službe za epidemiologiju i službe za javno zdravstvo zadnjih tjedan dana radi 15-20 sati dnevno u cilju stavljanja pod kontrolu epidemije COVID-19 u našoj županiji. Naš osnovni i najvažniji posao je bio pronaći sve kontakte pozitivnih osoba (djelatnika i pacijenata) u cilju očuvanju normalnog funkcioniranja naše bolnice. Svim osobama koje su bile u bliskom kontaktu s pozitivnim osobama izrečena je mjera samoizolacije koja ima za cilj zaustaviti daljnje širenje bolesti. Kako bi sve navedeno postigli, naših šest djelatnika se javljalo na osam telefonskih linija i obavilo najmanje 1.000 telefonskih razgovora oslanjajući se primarno na subjektivne iskaze građana te iste višekratno provjeravalo sa svakom novom spoznajom o putu širenja bolesti.

Kako funkcionira testiranje na COVID-19?

Vezano uz testiranja na COVID-19, u mirnoj situaciji kakvu smo imali do prije tjedna dana testiranja su se obavljala na OŽB Požega u dogovoru i koordinaciji sa svim uključenim akterima. Kako bismo olakšali koordinaciju, svakodnevno smo bolnici dostavljali popise osoba naručenih za testiranje, kako ne bi svaki pojedinačni pacijent i njegov liječnik nazivao bolnicu i naručivao se na pretragu.

Kada je reaktivirana COVID ambulanta?

Pri pojavi prvog većeg broja pozitivnih osoba (u srijedu 1.7., 10 novih pozitivnih osoba) pristupilo se reaktivaciji ambulante koja je već u subotu 3. srpnja, uzela 34 brisa i poslala ih u Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Radno vrijeme ambulante je nadalje ponedjeljak, srijeda i petak u Požegi, te utorak i četvrtak u Pakracu. Do subote smo sve osobe za koje je postojala epidemiološka indikacija za testiranje, po prethodnom dogovoru naručivali na bolnicu, što je popunilo termine za testiranja do ponedjeljka 6. srpnja. Daljnja testiranja će preuzeti COVID ambulanta te briseve slati u Zagreb, ako ne bude drugačije dogovoreno. Zavod za javno zdravstvo, Dom zdravlja i Opća županijska bolnica Požega, kao i sve druge zdravstvene ustanove na području županije sinergijom i koordinacijom će i dalje čuvati zdravlje svih nas.

Puno građana ne vjeruje da je koronavirus opasan i ne razumiju zašto se toliko pozornosti daje virusu već mjesecima, zašto je opasan?

Bolest uzrokovana novim koronavirusom za većinu građana nije teška, puno ih niti nema simptome. No u proteklim tjednima imali smo priliku u svojoj blizini vidjeti što se može dogoditi ako se virus počne neprimijećeno širiti kroz samo tjedan dana i to od samo jedne pozitivne osobe. Virus se jako brzo širi i da nije uložen iznimno veliki trud i napor djelatnika ZJZ i svih drugih zdravstvenih djelatnika danas bismo imali stotine pozitivnih, slobodno širenje virusa u populaciji, a na žalost vjerojatno bi i broj hospitaliziranih pacijenata bio višestruko veći. Mi još uvijek za svaku pozitivnu osobu s velikom sigurnošću znamo izvor zaraze. Navedeno brzo širenje predstavlja prvu opasnost novog koronavirusa.

Druga opasnost je što u kontroli epidemije moramo nužno sve osobe koje su bile u kontaktu s pozitivnim osoba staviti u samoizolaciju, ako su u pitanju zdravstveni djelatnici, to često može značiti zatvaranje cijelih odjela ili ambulanti primarne zdravstvene zaštite i iznimno otežava funkcioniranje zdravstvenog sustava potrebnog svima nama.

Kako građani mogu pomoći?

Ovim putem molimo sve građane, zdravstvene djelatnike i djelatnike domova umirovljenika da nam pomognu sačuvati zdravlje naših starijih i bolesnih građana i funkcioniranje zdravstvenog sustava tako što će:

– nositi maske u zatvorenim prostorima,

– držati razmak od drugih osoba najmanje dva metra,

– osim s ukućanima, sve druge bliske kontakte smanjiti na najmanju moguću mjeru,

– ako su došli s putovanja ili iz inozemstva biti posebno oprezni i pridržavati se mjera,

– izbjegavati velike skupine ljudi, posebno u zatvorenom prostoru.

Virus je oko nas i zaustaviti ga ne možemo, ali mu možemo otežati da se širi među nama pridržavanjem gore navedenih mjera. To je zapravo sve što nam treba da se zaštitimo od crnih scenarija. Jednostavno je, provedivo i jeftino.

Pozivamo i zdravstvene djelatnike te sve druge koji rade u zdravstvenim ustanovama i domovima umirovljenika da se strogo pridržavaju zaštitnih mjera i uvijek nose zaštitnu opremu i u kontaktu s pacijentima i korisnicima ali i međusobnom kontaktu. Ujedno zahvaljujemo svima koji sve navedeno već čine kao i svim našim sugrađanima koji su u izolaciji i samoizolaciji te nam pomažu obuzdati epidemiju.

I najvažnije, ako imate sumnju da ste bili u kontaktu s pozitivnom osobom ili simptome bolesti dišnog sustava ostanite doma, izolirajte se od svojih ukućana i javite se izabranom liječniku. – stoji u priopćenju koje potpisuje ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije Mato Matijević.