Arhiva

Započelo cijepljenje: Do sada smo se branili, od danas krećemo u napad

27-12-2020 • 00:00
Rva

U Opću županijsku bolnicu Požega te Dom za starije i nemoćne Požega danas su stigle prve doze cjepiva, ukupno 320 doza

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

U Opću županijsku bolnicu Požega te Dom za starije i nemoćne Požega danas su stigle prve doze cjepiva, ukupno 320 doza

U Opću županijsku bolnicu Požega te Dom za starije i nemoćne Požega danas su stigle prve doze cjepiva za žitelje naše županije, ukupno 320 doza, te su prvo cijepljeni djelatnici bolnice koji su direktno ili indirektno uključeni u rad s COVID pozitivnim pacijentima, i štićenica Doma za starije i nemoćne osobe u Požegi.

Dr. Ivan Vukoja, koji 1. siječnja stupa na dužnost ravnatelja Opće županijske bolnice Požega, rekao je kako je kriterije definirao Hrvatski zavod za javno zdravstvo te da će se prvo cijepiti upravo zdravstveni djelatnici.

– Danas smo svjedočili jednom bitnom događaju, s obzirom na to da pandemija traje već desetak mjeseci i da sve ono što smo mislili da znamo, zapravo je značajno poljuljalo neka saznanja i razmišljanja. Dolazak cjepiva je odlična stvar jer napokon omogućava svima da ulazimo u jedno normalnije vrijeme koje je pred nama. – izjavio je dr. Vukoja.

Prvih pet djelatnika koji su se cijepili su dr. Matko Šperanda, glavna sestra bolnice Silvija Marić, glavni tehničar hitnog prijema Dalibor Ivanešić, te dr. Ile Raštegorac, dr. Albin Kapetanović i dr. Ivona Banožić.

– Svojim primjerom su pokazali i drugima kako to trebamo svi učiniti kako bismo zaštitili ne samo sebe i svoje bližnje nego sve one starije i nemoćne među kojima cirkuliramo, s kojima se družimo i na kraju krajeva kako bismo zaštitili hrvatski narod i zato trebamo ustrajati da ta razina procijepljenosti bude što veća kako bi se što prije vratili u normalna vremena.” – dodao je dr. Ivan Vukoja.

Cjepivo je besplatno za građane Republike Hrvatske, a cijepljenje je na dobrovoljnoj bazi. Ove prve doze cjepiva su namijenjene najugroženijim i najizloženijim skupinama. Najugroženije skupine su korisnici domova za starije i nemoćne osobe te djelatnici istih, a najizloženiji su zdravstveni djelatnici koji rade na COVID odjelima, u respiracijskim centrima i odjelima intenzivne skrbi. Cjepivo je zahtjevno što se tiče skladištenja jer se skladišti na temperature od -70 stupnjeva. Kada se cjepivo izvadi iz hladnjaka potrebno ga je potrošiti u roku od pet dana.

– Još jednom bih pozvao žitelje naše Požeško-slavonske županije na cijepljenje jer je cjepivo najsigurniji način kako bi okončali pandemiju koronavirusa, a svi zainteresirani trebaju se javiti svojim liječnicima obiteljske medicine kako bi ih oni evidentirali te kako bi se znao točan broj ljudi koji se želi cijepiti zbog organizacije i zbog tehničkih uvjeta koji su zaista zahtjevni što se tiče čuvanja cjepiva.

Cjepivo će pristizati u tjednim razmacima, a prema najavama koje smo dobili od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, sljedeća pošiljka bi trebala doći oko 31. prosinca, nakon toga sljedeće doze otprilike oko 4. siječnja 2021. godine. Doze cjepiva koje su danas pristigle u našu županiju trebale bi biti potrošene sa krajem ove godine. – rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo PSŽ Mato Matijević.

U Domu za starije i nemoćne osobe Požega cijepljena je prva osoba, a radi se o 90-godišnjoj Ljerki Husnjak koja je hrabro pristupila cijepljenju te rekla kako ju nije strah i nada se da će cjepivo biti svima od pomoći.

Župan Alojz Tomašević rekao je kako je sretan i zadovoljan jer je u Požeško-slavonsku županiju stiglo cjepivo protiv koronavirusa.

– Do sada smo bili u obrani, cijela Hrvatska pa i svijet, svi su se neumorno branili od koronavirusa. Okrenuli smo novu stranicu te od danas krećemo u napad, upravo cjepivom koje nam je pristiglo. Vjerujem da su upravo ova cjepiva koja su otkrili i pripremili svjetski znanstvenici novo oružje za pobjedu te za povratak svih stanovnika normalnome životu. Zajedničkim djelovanjem sve možemo prebroditi i savladati. Vrijeme je Božića i Nove godine kada su obitelji zajedno te se nadam da će svi promisliti o tome kojim putem i kojim smjerom trebamo nastaviti dalje. Siguran sam da je ovo početak kraja koronavirusa te s vjerom da će 2021. godina biti godina oporavka prije svega zdravstvenoga stanja bolesnih te samim time i oporavka našega gospodarstva. – rekao je župan Tomašević.

Zamjenik gradonačelnika Požefe Ferdinand Troha priključio se pozivu građanima da se priključe akciji cijepljenja po predviđenoj kronologiji i dinamici.

– Vjerujem da će ovo cijepljenje olakšati situaciju zaposlenima u zdravstvenim ustanovama i domovima za starije i nemoćne, kao i svima nama. Još jednom pozivam građane da se cijepe. – rekao je Troha.