Arhiva

Večer poezije i vina – poetska promocija Požeštine kao vrhunskog vinskog kraja

30-09-2020 • 00:00
Rva

Nacionalna manifestacija "Vinum et poeta - Večer poezije i vina" u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Požegi i Veleučilišta u Požegi održat će se sutra

Nacionalna manifestacija “Vinum et poeta – Večer poezije i vina” u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Požegi i Veleučilišta u Požegi održat će se sutra

Nacionalna manifestacija “Vinum et poeta – Večer poezije i vina” u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Požegi i Veleučilišta u Požegi održat će se sutra. Predsjednica Ogranka Ljiljana Marić izjavila je uoči manifestacije da su, iako tek na početku nečega za što žele da postane tradicija našega kraja, jako zadovoljni odazivom pjesnika, među kojima ima značajan broj onih koji su u samom vrhu hrvatskog pjesništva. Isto tako drago im je što kroz poeziju mogu promovirati Požeštinu kao vrhunski vinski kraj, posebno Veleučilište u Požegi, koje se na znanstvenoj i stručnoj osnovi trudi da ovaj kraj ima sve bolja vina i vinare. Zahvalila je dekanu prof. dr. sc. Borislavu Miličeviću što je prihvatio suradnju, a za pokroviteljstvo i financijsku pomoć požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću, požeškom gradonačelniku Darku Puljašiću te načelniku općine Kaptol Mili Pavičiću.

Lana Derkač, članica Prosudbenog povjerenstva za odabir najbolje neobjavljene pjesme na temu vina i vinograda, rekla je kako se na ovogodišnji natječaj za najbolju neobjavljenu pjesmu inspiriranu vinom ili vinogradom javio 91 autor s ukupno 130 pjesama, jer je po propozicijama moguće poslati dvije pjesme. Taj broj je dvostruko veći u odnosu na prošlu godinu. Veći je broj i afirmiranih pjesnika, pa je Povjerenstvo tako čitalo poetske tekstove Luke Paljetka, Božice Jelušić, Zorana Kršula, Enesa Kiševića, Tomislava Marijana Bilosnića, Dražena Katunarića, Ludwiga Bauera, Borbena Vladovića, Božice Brkan i drugih. S Lanom Derkač u povjerenstvu su bili Krešimir Bagić i Ivanom Babić koji su i sami pjesnici, ali i poznavatelji domaće suvremene književnosti. Na Večeri poezije i vina predstavit će se svojom poezijom, uz članove Povjerenstva, i Enes Kišević i Luko Paljetak.

Pročelnik Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Požegi mr.sc. Josip Mesić dodao je da Veleučilište u Požegi podržava sve manifestacije vezane uz proizvodnju vina, a s obzirom na to da poezija i vina idu jednom s drugim, predstavit će paletu svojih vrhunskim vina sudionicima i gostima. Dodaje da je vinogradarska godina u vinogradima VUP-a izvrsna, pa se mogu očekivati i vrhunska vina za treće izdanje ove manifestacije.

Ovogodišnja „Večer poezije i vina” održat će se sutra u podrumu Veleučilišta u Podgorju s početkom u 17 sati.