Arhiva

Uvjeti na cestama i savjeti sudionicima u prometu uoči nadolazećeg vikenda

12-06-2020 • 00:00
Rva

Policija i dalje intenzivo provodi aktivnosti usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja   

Policija i dalje intenzivo provodi aktivnosti usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja

Policija i dalje intenzivo provodi aktivnosti usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja  

Tijekom vikenda i početkom narednog tjedna najavljene su promjenljive vremenske prilike sa sunčanim razdobljima, ali povremeno i s kišom.    
 
U takvim okolnostima, kolnik može biti vlažan i sklizak, zbog čega je i prijanjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima.
 
Vidljivost pješaka i biciklista
 
U noćnim satima na cestama je dosta pješaka i biciklista. Stoga podsjećamo na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je propisano da:

– pješak, koji se kreće kolnikom, dužan je noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
 
– vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom,

– za nepoštivanje navedenih odredbi propisana je kazna u iznosu od 300,00 kuna. 

Prometne nesreće

 U 2020. godini na području PU požeško-slavonske bilježimo 162 prometne nesreće u kojima su smrtno stradale tri osobe, deset je teško ozlijeđeno i 36 lakše.
U većini prometnih nesreća krivac je ljudski faktor, a prednjače brzina i alkohol. Alkoholizirani vozači skrivili su 32 prometne nesreće u kojima su smrtno stradale tri osobe.

Poruka biciklistima, mopedistima i motociklistima je da povećaju pažnju u prometu, obzirom da sudjeluju u teškim prometnim nesrećama, ponekad i sa smrtnim ishodom, a u kojima su najčešće i počinitelji. Vozačima traktora, ali i drugih radnih strojeva da ne izlaze na kolnik sa tehnički neispravnim i neosvijetljenim vozilima. Osobama u automobilima da obavezno koriste sigurnosni pojas, a na mopedima i motociklima zaštitnu kacigu.  Svim vozačima da poštuju propisana ograničenja brzine.

Potrebno je ponovno upozoriti vozače da: u prvom redu prilikom vožnje budu maksimalno koncentrirani na promet koji ih okružuje; ne koriste mobitel tijekom vožnje (zakonski je propisano da se ne smije koristiti bez uređaja koji omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku); da voze na dovoljnom razmaku u odnosu na vozilo koje se kreće ispred njih;  da poštuju dopuštena ograničenja brzine, odnosno prilagode brzinu stanju kolnika i osobinama ceste (noć, magla, kiša, zavoj, uspon, pad kolnika i dr.).

Ovom prilikom podsjećamo vozače da:
 

– u prvom redu prilikom vožnje budu maksimalno koncentrirani na promet koji ih okružuje;

– ne koriste mobitel tijekom vožnje (zakonski je propisano da se ne smije koristiti bez uređaja koji omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku);

– voze na dovoljnom razmaku u odnosu na vozilo koje se kreće ispred njih; 

– poštuju dopuštena ograničenja brzine, odnosno prilagode brzinu stanju kolnika i osobinama ceste (noć, magla, kiša, zavoj, uspon, pad kolnika i dr.). 


Korisne savjete sudionicima u prometu doznajte OVDJE.

Mlade osobe
 
Kako su u posljednje vrijeme, puno teških nesreća sa smrtnim stradavanjem, skrivile mlade osobe, poseban apel uputili bi i roditeljima takvih osoba, ali i drugim odraslim osobama, da im ne omogućavaju dostupnost upravljanja vozilom dok takva mlada osoba nije položila vozački ispit. Također, da im ne omogućavaju upravljanje vozilom ukoliko imaju saznanja da je mlada osoba konzumirala alkoholna pića. Naposljetku, da prije povjeravanja vlastitog vozila na upravljanje mladoj osobi, temeljem životnog i prometnog iskustva istoj ukažu na sigurno, ali i odgovorno sudjelovanje u prometu.  
 
Prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.
 
Pojačani nadzor prometa na cestama
 
Policija intenzivirati aktivnosti usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaja vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.

Nadzor prometa vršit će se na velikom broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.