Arhiva

Svjetski dan zaštite okoliša – čuvajmo naš Planet

05-06-2020 • 00:00
Rva

Tema Svjetskog dana zaštite okoliša 2020. godine jest „Slavimo biološku raznolikost“, a cilj je potaknuti pojedince na promjenu ponašanja koja izravno utječe na očuvanje zraka te, u konačnici, zdravlje ljudi. 

Content photo

Tema Svjetskog dana zaštite okoliša 2020. godine jest „Slavimo biološku raznolikost“, a cilj je potaknuti pojedince na promjenu ponašanja koja izravno utječe na očuvanje zraka te, u konačnici, zdravlje ljudi.

Svjetski je dan zaštite okoliša, koji se svake godine obilježava u spomen na 5. lipnja 1972. kada je u Stockholmu održana konferencija na kojoj je prihvaćen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Obilježavanjem Dana zaštite okoliša diljem svijeta potiče se svijest o okolišu i usmjerava politička pozornost te se nastoji istaknuti glavne okolišne probleme i omogućiti svima da shvate svoju vlastitu ulogu i odgovornost u djelovanju s ciljem održivog razvoja.

Tema Svjetskog dana zaštite okoliša 2020. godine jest „Slavimo biološku raznolikost“, a cilj je potaknuti pojedince na promjenu ponašanja koja izravno utječe na očuvanje zraka te, u konačnici, zdravlje ljudi. Proizvodnja hrane uništava 80% šumskog pokrova u svijetu te uzrokuje stvaranje i emisiju 30% stakleničkih plinova, najvećeg krivca za gubitak bioraznolikosti i promjene kvalitete zemlje za uzgoj hrane. Dok se 25% svjetske proizvodnje hrane odvija na nastanjenom dijelu naše planete, za što se koristi 70% izvora pitke vode.

Cilj obilježavanja Dana zaštite okoliša jest da se ukaže na snagu i moć pojedinca i lokalne zajednice u rješavanju problema zaštite okoliša i usmjeravanja ka održivom razvoju. Moramo postati aktivni dionici održivog i ravnomjernog razvitka te preuzeti odgovornost za očuvanje Planeta. Upravo je uloga lokalnih zajednica ključna za razumijevanje važnosti pitanja zaštite okoliša i ostvarenja sigurnije i prosperitetnije budućnosti za sve.

 

 

Zelene površine, kojih se u gradu Požegi održava preko 360.000 m2, imaju izuzetnu važnost u krajobrazu našega grada pa se može istaknuti njihova ekološka, socijalna, kao i psihološka te zdravstvena uloga.

Vozite bicikl, hodajte, smanjite potrošnju mesa i mliječnih proizvoda, koristite platnene vrećice i reciklirajte otpad. Na taj način ćete čuvati okoliš, ali i vlastito zdravlje.