Arhiva

Stožer CZ PSŽ: Svadbe do 50 uzvanika, privatna okupljanja do 20 osoba

01-09-2020 • 00:00
Rva

Požeško-slavonska županija pridružit će se trendu povratka ograničavanja okupljanja koja se pokazuju najvećim žarištima širenja koronavirusa

Content photo
00:00
Content photo
00:00

Požeško-slavonska županija pridružit će se trendu povratka ograničavanja okupljanja koja se pokazuju najvećim žarištima širenja koronavirusa

Požeško-slavonska županija pridružit će se trendu povratka ograničavanja okupljanja koja se pokazuju najvećim žarištima širenja koronavirusa. Županijski Stožer civilne zaštite je danas uputio nacionalnom stožeru prijedlog da se na području Požeško-slavonske županije svadbene svečanosti ograniče na najviše 50 uzvanika, za privatna okupljanja preporuka je najviše 20 osoba, a posljednji ispraćaji ne bi trebali okupiti više od 50 osoba. Sportske manifestacije na otvorenome ostaju otvorene za publiku, no uz strogo pridržavanje mjera, jer će se u protivnom takve utakmice prekidati. Sportske aktivnosti u dvoranama bit će bez gledatelja. Predložene mjere će biti propisane na 30 dana.

Župan Tomašević apelirao je na ugostitelje da se pripreme za rad u zatvorenome uz manji broj gostiju, jer je „bolje da rade ikako nego nikako“. Dodaje da će se nakon slobodnijih ljetnih mjeseci u narednom razdoblju više kontrolirati broj ljudi u zatvorenom prostoru, nošenje maski i korištenje dezinfekcijskih sredstava.

Što se tiče početka nove školske godine u ponedjeljak, Tomašević je najavio povećanje broja autobusa za prijevoz đaka, doći će i do pomaka satnice nastave, s pauzama između smjena zbog dezinfekcije. Ove mjere uspostavljat će se ovisno od škole do škole, njihovim potrebama i mogućnostima. Županija je osigurala 10 tisuća maski koje će biti podijeljene školarcima.  

Voditelj službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije dr. Ante Vitalia iznio je podatak da je jutros na području županije bilo 78 aktivnih slučajeva koronavirusa, od čega su tri osobe hospitalizirane. Preko 330 osoba je u samoizolaciji. Jučer je testirano 200 ljudi, od čega je novih pozitivnih bilo 16 osoba.

Bit će testirano i četrdesetak polaznika Dječjeg vrtića Požega koja su bila u kontaktu s dvoje pozitivne djece, a bez obzira na ishod testa, ta djeca ostat će u samoizolaciji 14 dana od zadnjeg kontakta s pozitivnima. Također  će biti testirane i odgojiteljice koje su bile s njima u kontaktu.