Arhiva

Stožer apelira na građane da se pridržavaju propisanih mjera, pogotovo za vrijeme predstojećih posjeta grobljima

28-10-2020 • 00:00
Rva

Epidemiolog Ante Vitalia kaže da svakodnevno doživljavaju pozive i prijetnje, ali će usprkos tome nastaviti raditi svoj posao

Content photo Content photo
00:00
Content photo Content photo

Epidemiolog Ante Vitalia kaže da svakodnevno doživljavaju pozive i prijetnje, ali će usprkos tome nastaviti raditi svoj posao

Stožer Civilne zaštite Požeško-slavonske županije održao je prijepodne konferenciju za medije na kojoj su još jednom apelirali na građane da se pridržavaju propisanih mjera, kako bi se usporio rast broja zaraženih osoba i smanjilo opterećenje na zdravstveni sustav, ali i gospodarstvo i funkcioniranje države u cijelosti.

Na posljednjem testiranju obrađeno je 143 uzorka, od kojih je 14 bilo pozitivnih. Tako su danas na području Požeško-slavonske županije trenutno aktivna 132 slučaja zaraze koronavirusom, od čega je 16 osoba hospitalizirano, dok se ostali nalaze u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji je 407 osoba, a ukupno je do danas testirano preko 12 tisuća osoba. Od početka pandemije preminulo je 9 osoba zaraženih koronavirusom, od čega su 3 slučaja u proteklih tjedan dana.

Načelnik stožera župan Alojz Tomašević napominje da imaju informacije kako se mjere često ne poštuju, a s obzirom na nadolazeće blagdane, podsjeća da je zadnjom odlukom maska obvezna i za vrijeme boravka na grobljima. Zahvalio je medicinskom osoblju i djelatnicima zdravstvenih službi na naporima koje ulažu, a na građanima je da odgovornim ponašanjem smanje njihovo „trošenje“, jer pred nama je zima za koju ne znamo što nam nosi.

Voditelj Službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije dr. Ante Vitalia smatra da je broj oboljelih velik s obzirom na veličinu županije. Smatra da su mjere koje je donio nacionalni stožer dobre, ali da su došle barem deset dana prekasno, jer su se na našem području dogodila veća okupljanja građana čije će se posljedice vidjeti u predstojećim danima.

Kao žarišta je naveo nekoliko velikih tvrtki čiji zaposlenici taje kontakte, dom za starije gdje je 25 oboljelih osoba, nekoliko suspektnih situacija u županijskoj nogometnoj ligi i druge slučajeve. Vitalia kaže da svakodnevno doživljavaju pozive i prijetnje, ali će usprkos tome nastaviti raditi svoj posao.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Matijević dodaje da su jučer izvršili drugu pošiljku cjepiva protiv sezonske gripe prema ordinacijama obiteljske medicine. Odaziv i potreba za cijepljenjem je velika, a prioritet su osobe s kroničnim bolestima i starije od 65 godina. Rade se napori da dodatne doze cjepiva, a svi zainteresirani se trebaju javiti svom liječniku.

Voditelj Službe civilne zaštite Požega Slavko Marinac dodao je da su osigurani kapaciteti za smještaj asimptomatskih pozitivnih osoba i osoba u samoizolaciji za koje se ne može osigurati drugi način da se odvoje od ostalog stanovništva. Na razini pet slavonskih županija osiguran je prostor na području Orahovice, centar s 192 kreveta, čije troškove djelovanja će pokrivati županije dionici. Po potrebi će se aktivirati i drugi centri na području Požeštine, koji su već stavljani u funkciju u proljetnom valu epidemije. Ravnateljstvo civilne zaštite radi nadzore, no do sada nije bilo kažnjavanja, što ne znači da ih neće biti, nego se želi apelirati na građane da se bez sankcija pridržavaju odluka.

Požeško-slavonska županija je osnivač bolnica u Požegi i Pakracu, a župan Tomašević ističe da su zalihe lijekova dobre, bolnice su među najboljima u Hrvatskoj, te do sada nije bilo otkazivanja dostave lijekova u naše bolnice.