Arhiva

Razbijeno zločinačko udruženje, pritvoreno 14 ljudi

23-09-2020 • 00:00

Protiv 14 osoba podnesena je kaznena prijava DORH-e, USKOK-u, u Osijeku, te su nakon obavljenih pretraga domova, osobnih pretraga i pretraga prijevoznih sredstva uhićeni te predani  pritvorskom nadzorniku

Content photo

Protiv 14 osoba podnesena je kaznena prijava DORH-e, USKOK-u, u Osijeku, te su nakon obavljenih pretraga domova, osobnih pretraga i pretraga prijevoznih sredstva uhićeni te predani pritvorskom nadzorniku

Dovršeno je kriminalističko istraživanje koje se provodilo u sklopu operativne akcije pod nazivom „RODA“  koja se provodila od kraja 2019., na području Policijske uprave požeško-slavonske u suradnji sa susjednim policijskim upravama,  USKOK-om i djelatnicima carine, kojim je utvrđeno je da je 52-godišnjak s područja općine Brestovac  organizirao i vodio zločinačko udruženje, odnosno počinio kazneno djelo „Zločinačko udruženje“ opisano i kažnjivo po članku 328. KZ-a, kao i  više kaznenih djela „Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja“ opisanih i kažnjivih po članku 329. KZ-a, u vezi sa  kaznenim djelom „Nedozvoljene  trgovine“ iz članka 264. KZ-a, u kojem je predmet kaznenog djela duhan na koji nisu obračunate i plaćene zakonom predviđena trošarinska davanja-trošarine na način da je u navedenom razdoblju organizirao nabavu i skladištenje najmanje 8.000 kilograma duhana u listu na koji nisu obračunate i plaćene trošarine, kao i njegovo daljnje priređivanje za prodaju te samu prodaju istoga na području Požeško slavonske, Brodsko posavske i Osječko baranjske županije, u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi, oštetivši Ministarstvo financija RH-e, za višemilijunski iznos trošarine.

Radi ostvarenja navedenog cilja organizirao je, povezao u udruženje i koristio 53-godišnjaka, 54-godišnjaka, 64-godišnjaka, 26-godišnjaka i 50-godišnjaka sa područja općine Brestovac, 50-godišnjaka, 69-godišnjaka, 54-godišnjaka, 44-godišnjakinju, 63-godišnjakinju i 48-godišnjakinju s područja Požege te 55-godišnjaka i 48-godišnjakinju s područja Nove gradiške.

Članovi udruženja koje je organizirao 52-godišnjak,  prodali su najmanje 2.000 kilograma sitno rezanog duhana na koji nisu obračunate i plaćene trošarine čime su pribavili nepripadnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 1.600.000,00 kuna.

Isto tako je utvrđeno da su 54-godišnjak i 64-godišnjak s područja općine Brestovac počinili više kaznenih djela „Neovlaštene proizvodnje i prometa droge“ iz članka 190. KZ-a,.

Temeljem naloga Županijskog suda u Slavonskom Brodu pretraženo je više obiteljskih  kuća prilikom čega je između ostalog  pronađena rezačica za duhan,  digitalna vaga, 69 pakiranja sredstva za potenciju i 2 ručno rađena pištolja, jedna puška, streljivo te 160 litara etilnog alkohola.

Dakle utvrđeno je da je 52-godišnjak, kao organizator zločinačkog udruženja  u razdoblju od kraja 2019. godine do mjeseca kolovoza 2020. godine organizirao nabavku,  skladištenje i daljnju prodaju najmanje 8.000, kilograma, od čega je zaplijenjeno 6.076,61 kilograma, dok je prodano još najmanje 1.933,39 kilograma

Protiv navedenih 14 osoba podnesena je kaznena prijava DORH-e, USKOK-u, u Osijeku, te su nakon obavljenih pretraga domova, osobnih pretraga i pretraga prijevoznih sredstva uhićeni te predani  pritvorskom nadzorniku.