Arhiva

[PROMO] ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA ENERGETSKE OBNOVE ZGRADE DRUŠTVENI DOM BLACKO

05-09-2020 • 00:00
Rva

Završnom konferencijom priveden je kraju projekt Energetska obnova zgrade Društveni dom Blacko

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Završnom konferencijom priveden je kraju projekt Energetska obnova zgrade Društveni dom Blacko

Završnom konferencijom priveden je kraju projekt Energetska obnova zgrade Društveni dom Blacko. Ukupna vrijednost projekta je 599.624,24 kn, od čega EU sufinanciranje iznosi 355.470,76 kn. Projekt je započeo u rujnu 2018. godine  i traje do rujna 2020. godine. U sklopu Poziva Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora, Grad Pleternica prijavio je devet zgrada sa svog područja, a među prvim zgradama obnovljen je Društveni dom u Blacku.

Predstavnik Mjesnog odbora Blacko Ilija Grbeš zahvalio je gradonačelnici Antoniji Jozić na ovom projektu.

– Objekt je lijepo napravljen, a mi mještani smo uredili okoliš. U našem selu ima preko 30 djece, pa ovaj objekt i park nisu uzalud napravljeni. Ovo je na ponos mještana Blacka i grada Pleternice. – rekao je Grbeš.

Prijavitelj projekta je Grad Pleternica, stoga je na konferenciji nazočna bila i gradonačelnica Grada Pleternice Antonija Jozić.

– Svi se sjećamo kako je ovaj dom izgledao. Ovo više nije ona zgrada, ovo je postao prelijepi prostor za održavanje svih vaših aktivnosti. Zahvala i mjesnom odboru na uređenju okoliša – i to je pokazatelj da samo zajedništvom možemo rješavati probleme i ići naprijed. – rekla je Jozić te zahvalila mještaninu Blacka koji je besplatno napravio dokumentaciju za ovaj projekt.

Provedba svih mjera energetske obnove rezultirala je smanjenjem potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 76% u odnosu na godišnju potrošnju prije provedbe mjera. Zgrada je iz energetskog razreda G prešla u energetski razred C nakon energetske obnove. 

Uz Grad Pleternicu u provedbu projekta bili su uključeni Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije kao upravljačko tijelo, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine kao posredničko tijelo razine 1 te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao posredničko tijelo razine 2.  Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.”