Arhiva

Potpisan ugovor za RCK Panonika – centar srednjoškolskog poljoprivrednog obrazovanja u Hrvatskoj

07-07-2020 • 00:00
Rva

Centar bi trebao podići privlačnost poljoprivredne struke kroz poticanje i motiviranje mladih, pa se nadaju da će Požega u budućnosti privlačiti učenike iz cijele Hrvatske na poljoprivredno obrazovanje u novi RCK Panonika

Content photo Content photo
00:00
Content photo
00:00
Content photo
00:00

Centar bi trebao podići privlačnost poljoprivredne struke kroz poticanje i motiviranje mladih, pa se nadaju da će Požega u budućnosti privlačiti učenike iz cijele Hrvatske na poljoprivredno obrazovanje u novi RCK Panonika

Krajem prošlog tjedna Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije je potpisivanjem ugovora odobrilo bespovratna sredstva za projekt „Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti Panonika“. Nositelj projekta je Poljoprivredno-prehrambena škola Požega, a partneri su Požeško-slavonska županija, Srednja škola Stjepana Sulimanca iz Pitomače, Ekonomska škola Požega, Prirodoslovna škola Karlovac, Udruga učeničkih domova Republike Hrvatske, Veleučilište u Požegi te tvrtka Kutjevo d.d., dok je tehnička pomoć u pripremi i provedbi projekta na Regionalnom koordinatoru Požeško-slavonske županije Panora.

Vrijednost projekta je 49,3 milijuna kuna, u potpunosti se financira iz EU fondova, a cilj je uspostava organizacijskih, programskih i kadrovskih uvjeta funkcioniranja RCK Panonika. Župan Alojz Tomašević je istaknuo da je ovo napokon pozitivna vijest u teškim vremenima borbe s koronavirusom.

Župan je najavio još jedan sporazum, vrijednosti oko 30 milijuna kuna, vezan uz RCK Panonika, čime se ulaganja u ovaj centar penju na 80 milijuna kuna. Ravnateljica Panore Senka Horvat naglasila je da je cijeli projekt pokrenut dolaskom Alojza Tomaševića na mjesto župana.

Ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Marija Mršo Rajić također je zahvalila županu na pokretanju projekta, jer je shvatio da bez poljoprivrede u Slavoniji nema života.

Plan je razviti novo zanimanje  – agroprocesni tehničar, uspostaviti 12 formalnih i 18 neformalnih programa obrazovanja odraslih, osposobiti profesore i mentore u privatnom sektoru kojima će učenici ići na praktičnu nastavu te tako dobiti više znanja. Projektom osnivanja Regionalnog centra kompetentnosti Panonika stvaraju se neophodni programski i kadrovski uvjeti koji će unaprijediti mogućnosti za učenje temeljeno na radu i praktičnoj nastavi. Centar bi trebao podići privlačnost poljoprivredne struke kroz poticanje i motiviranje mladih, pa se nadaju da će Požega u budućnosti privlačiti učenike iz cijele Hrvatske na poljoprivredno obrazovanje u novi RCK Panonika.