Arhiva

Pleterničanka Amadea Mjertan među španjolskim liječnicima nagrađenima za borbu protiv koronavirusa

04-06-2020 • 00:00
Rva

Pleterničanka Amadea Mjertan (30) tri godine radi u bolnici Hospital Universitario de la Princesa u središtu Madrida. Specijalizant je anesteziologije u jedinici intenzivnog liječenja, gdje su prvi zaraženi počeli pristizati krajem veljače

Pleterničanka Amadea Mjertan (30) tri godine radi u bolnici Hospital Universitario de la Princesa u središtu Madrida. Specijalizant je anesteziologije u jedinici intenzivnog liječenja, gdje su prvi zaraženi počeli pristizati krajem veljače

Hrvatska liječnica Amadea Mjertan iz Pleternice, koja tri mjeseca u Madridu liječi oboljele od koronavirusa, među dobitnicima je prestižne španjolske nagrade Princeza od Asturije, izvijestila je zaklada. Pleterničanka Amadea Mjertan (30) tri godine radi u bolnici Hospital Universitario de la Princesa u središtu Madrida. Specijalizant je anesteziologije u jedinici intenzivnog liječenja, gdje su prvi zaraženi počeli pristizati krajem veljače.

– Izloženi agresivnom virusu, bezuvjetno i predano su njegovali pacijente tijekom izuzetno dugih smjena, ponekad bez adekvatne zaštitne opreme i bez nužnog materijala. Bili su uzor građanima te su iskazali istinske ljudske vrijednosti. – priopćila je zaklada princeze od Asturije.

Španjolska je jedna od najpogođenijih zemalja svijeta s više od 287 tisuća oboljelih i preko 27 tisuća preminulih. Radeći u pretrpanim bolnicama, bez potrebne zaštitne opreme, liječnici i medicinske sestre i sami su obolijevali od respiratorne bolesti. Zarazilo ih se više od 50 tisuća, a preminulo šezdesetak.

– Glavna preokupacija bila nam je hoće li kapacitet to moći podnijeti, posebno na odjelu intenzivne njege i hoćemo li imati dovoljan broj respiratora. Bojali smo se za pacijente, osobni strah od zaraze ostao je u drugom planu. – rekla je Amadea u travnju. Ona i kolege poredali bi se na hodniku i pljeskom ispraćali oporavljene pacijente. Zdravstveni radnici, koji duže od tri mjeseca liječe oboljele od koronavirusa, dosad nisu primili nikakvo materijalno priznanje od države ili od bolnice. No, zato svake večeri stotine tisuća Španjolaca izlaze na balkone i zahvaljuju im pljeskom.

Nagrada Princeza od Asturije dodjeljuje se od 1981. u više kategorija za posebna postignuća u umjetnosti, komunikacijama i humanizmu, društvenim znanostima, sportu, književnosti, prirodnim znanostima, tehnologiji, svjetskoj baštini i napretku humanosti. Priznanja za ovu godinu trebala bi u listopadu dodijeliti princeza Leonor de Borbón, 14-godišnja kći španjolskog kralja Felipea VI, u gradu Oviedu, u sjevernoj pokrajini Asturiji. Dobitnici u svakoj kategoriji dobivaju kipić s likom umjetnika Joana Miróa, diplomu, broš i 50.000 eura.