Arhiva

Novim uređajem rezultati testa na koronavirus poznati kroz nekoliko sati

18-05-2020 • 00:00
Rva

Građani su ovim uređajem dobili mogućnost ubrzavanja dijagnostike testiranja i prije otkriti zaražene te time i epidemiološki pozitivno djelovati, a time i smanjiti mogućnost širenja koronavirusa zbog nedostatka saznanja da je netko pozitivan

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Građani su ovim uređajem dobili mogućnost ubrzavanja dijagnostike testiranja i prije otkriti zaražene te time i epidemiološki pozitivno djelovati, a time i smanjiti mogućnost širenja koronavirusa zbog nedostatka saznanja da je netko pozitivan

Od prije nekoliko dana Opća županijska bolnica u Požegi može se pohvaliti vlastitim real-time PCR uređajem za testiranje uzoraka na prisutnost koronavirusa (SARS-CoV-2). Tako se proces od uzimanja uzorka, slanja na analizu u Zagreb i dobivanja povratne informacije, kad je neizvjesnost trajala i po dva dana, svela na samo nekoliko sati, koliko je potrebno da se utvrdi prisutnost virusa.

– Nakon evidentiranja i obrade uzorka, ako je virus prisutan, potrebno ga je inaktivirati da bi se s njim moglo raditi. Slijedi izolacija RNA molekule iz uzorka te obrada u novom PCR uređaju. Pacijenti će imati veliku korist od ovog uređaja, jer on osim koronavirusa detektira i druge patogene viruse, bakterije i parazite. – rekla nam je glavna inženjerka Odjela mikrobiologije mag.med.lab.diagn. Ljubica Farkaš.

– Uzorke smo prije slali u Zagreb, a sad je postupak znatno ubrzan. Cijela procedura kod nas traje 4 do 5 sati i u toku jednog radnog vremena pacijent zna rezultate. Pouzdanost ovih testova je visoka, kao i u Zagrebu, a do jutros je obrađeno trideset uzoraka. – izjavila je dr.med. Sabina Cviljević voditeljica Odjela mikrobiologije.

U Općoj županijskoj bolnici danas će započeti i serološko testiranje zaposlenika.

– Namjera je prikupiti uzorke i validirati serološki test koji otkriva moguću infekciju, ali isto tako i one koji su razvili protutijela bez infekcije i bolesti.  Ovi se testovi provode sve više da bi se vidjelo koliko je populacija prokužena virusom. U budućnosti će se dijagnostika vjerojatno raditi kombinacijom molekularnih i seroloških testova. – pojašnjava dr.med Katica Sabalić-Soldo, voditeljica Odjela transfuzije.

– Građani su ovim uređajem dobili mogućnost ubrzavanja dijagnostike testiranja i prije otkriti zaražene te time i epidemiološki pozitivno djelovati, a time i smanjiti mogućnost širenja koronavirusa zbog nedostatka saznanja da je netko pozitivan. – rekao je prof.dr.sc. Željko Glavić, ravnatelj Opće županijske bolnice Požega.

Vrijednost uređaja s dodatnom opremom je oko 260 tisuća kuna.