Arhiva

Normalizacija života za dva mjeseca?

30-03-2020 • 00:00
Rva

Capak je ponovio da sunce djeluje pozitivno, jer virus ubijaju UV zrake, a što se tiče izdržljivosti, virus umire na 70 stupnjeva u samo par sekundi

Content photo

Capak je ponovio da sunce djeluje pozitivno, jer virus ubijaju UV zrake, a što se tiče izdržljivosti, virus umire na 70 stupnjeva u samo par sekundi

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak jučer je iznio mišljenje da bi do normalizacije života u Hrvatskoj moglo doći početkom lipnja te da bi do tada, ako i dalje ne bude eksponencijalnog rasta, resursi kreveta i respiratora trebali biti dovoljni.

Ponovio je da sunce djeluje pozitivno, jer virus ubijaju UV zrake, a što se tiče izdržljivosti, virus umire na 70 stupnjeva u samo par sekundi, rekao je Capak.

Tako razmišljaju i britanski stručnjaci koji također tvrde da bi rigorozne mjere morale trajati do lipnja. Prema njihovim projekcijama, ukinu li se stroge mjere sredinom travnja, kratkoročno će doći do opadanja broja težih bolesnika koji zahtijevaju intenzivnu skrb, no već do sredine srpnja pritisak će biti ogroman.

Ako se sve mjere ukinu početkom lipnja, pritisak će do sredine srpnja opet biti velik, odnosno gotovo jednak kao i da su mjere ukinute u travnju. No, ako se stroge mjere održe do početka šestog mjeseca, a i nakon toga se nastavi sa zabranom okupljanja i održi navika što je moguće veće socijalne distance, pritisak na zdravstveni sustav bit će u narednim mjesecima konstantno nizak.

– Ovo je kriza koja će potrajati, a moja je procjena da ćemo imati nekoliko tisuća oboljelih, smrtnost u skladu sa zemljama koje nemaju crne scenarije te da će zbilja ljeto donijeti bolja vremena – zaključio je Capak.