Arhiva

Na području Brestovca zaplijenjeno gotovo 3 tone duhana te droga i alkohol

08-05-2020 • 00:00
Rva

Vrijednost duhana u prodaji na ilegalom tržištu je 563 tisuće kuna, ukupna količina zaplijenjenog duhana je 2815 kg, dok trošarina po kilogramu duhana iznosi 800,00 kuna, iz čega proizlazi da je državni proračun oštećen za 2 milijuna i 252 tisuće kuna.

Content photo Content photo
00:00
Content photo
00:00
Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Vrijednost duhana u prodaji na ilegalom tržištu je 563 tisuće kuna, ukupna količina zaplijenjenog duhana je 2815 kg, dok trošarina po kilogramu duhana iznosi 800,00 kuna, iz čega proizlazi da je državni proračun oštećen za 2 milijuna i 252 tisuće kuna.

Policijski službenici Policijske uprave požeško-slavonske, u suradnji s Carinskim uredom Slavonski Brod i Područnom službom za mobilne jedinice Slavonski brod, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 54-godišnjim hrvatskim državljaninom s područja općine Brestovac zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela „Nedozvoljena trgovina“ i „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“, 64-godišnjakom s područja općine Brestovac zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Nedozvoljena trgovina“ te 44-godišnjakom s područja općine Brestovac zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari“. Na današnjoj konferenciji za medije načelnik Policijske uprave požeško-slavonske Željko Grgić je istaknuto da se radi o suradnji policije i carine, a rezultat je ova velika zapljena.

Temeljem naloga Županijskog suda u Slavonskom Brodu pretraženo je više obiteljskih  kuća koje je 54-godišnjak koristio, prilikom čega je pronađeno 904  grama cannabis marihuane, digitalna vaga, 69  pakiranja sredstva za potenciju i 216 komada streljiva. Nadalje, pronađeno je 160 litara etilnog alkohola, 2700 kg duhana u listu i  115 kg sitno rezanog duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija RH.  Također je temeljem naloga Županijskog suda u Slavonskom Brodu pretražena obiteljska kuća 44-godišnjaka gdje je pronađen jedan ručno rađeni pištolj tzv. „kubura“  s pripadajućih streljivom i obiteljska kuća 64-godišnjaka gdje je pronađeno 3346 grama sitno rezanog duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija RH, rekao je voditelj Službe kriminalističke policije Branko Štefančić.

Zanimljivo je da, iako zapljena jednog kilograma cannabis marihuane nije tolika rijetkost, ovdje je karakteristično jer je zapljena izvršena u vrijeme kada je kretanje građana vrlo ograničeno, tako da su cijene cannabis marihuane značajno porasle. Ono što dodatno daje na težini ovog kaznenog djela je činjenica da je marihuana zaplijenjena u čak devet paketa koji su precizno izvagani i namijenjeni su prodaji. Osim toga, zaplijenjena je i oprema te pribor za vaganje i pakiranje. Vrijednost duhana u prodaji na ilegalom tržištu je 563 tisuće kuna, ukupna količina zaplijenjenog duhana je 2815 kg, dok trošarina po kilogramu duhana iznosi 800,00 kuna, iz čega proizlazi da je državni proračun oštećen za 2 milijuna i 252 tisuće kuna.