Arhiva

Informacije o provedbi parlamentarnih izbora 2020. godine

15-06-2020 • 00:00
Rva

Obavještavaju se birači da zaključno s 24. lipnja 2020. mogu izvršiti pregled, dopunu i ispravak podataka upisanih u registar birača te podnijeti zahtjev za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta, izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta, prethodnu i aktivnu registraciju.

Obavještavaju se birači da zaključno s 24. lipnja 2020. mogu izvršiti pregled, dopunu i ispravak podataka upisanih u registar birača te podnijeti zahtjev za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta, izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta, prethodnu i aktivnu registraciju.

Predsjednik Republike Hrvatske je dana 20. svibnja 2020. godine donio Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor. Odluka je stupila na snagu 02. lipnja 2020. godine i objavljena je u ”Narodnim novinama”, broj 62/20. Izbori na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj održat će se u nedjelju, 05. srpnja 2020. godine., dok će se izbori na biračkim mjestima u diplomatskim misijama i konzularnim uredima Republike Hrvatske u inozemstvu održati u subotu, 4. srpnja i u nedjelju, 5. srpnja 2020.

Podaci o broju birača bit će dostupni 24. lipnja kada se zatvore birački popisi. Temeljem navedenog, obavještavaju se birači da zaključno s 24. lipnja 2020. mogu izvršiti pregled, dopunu i ispravak podataka upisanih u registar birača te podnijeti zahtjev za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta, izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta, prethodnu i aktivnu registraciju. Postoje dvije potvrde koje se mogu izdati za potrebe glasovanja. Žuta potvrda izdaje se građanima radi glasovanja izvan mjesta prebivališta, dakle to su oni građani koji će se na dan izbora planirano zateći izvan svog mjesta prebivališta, te im ta potvrda omogućuje da na drugom biračkom mjestu obave glasovanje. Plava potvrda se izdaje građanima na dan izbora u onim slučajevima kada građani nisu upisani u biračke popise, najčešće to budu slučajevi kada nisu primijetili da im je istekla osobna iskaznica. Za takve slučajeve se toga dana u matičnim uredima izdaje potvrda s kojom birači idu na svoje biračko mjesto obaviti glasovanje.

Također, pozivaju se birači, pripadnici nacionalnih manjina, koji će navršiti 18 godina do dana održavanja izbora, da se zaključno s 24. lipnja izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti. 
Uvid u registar birača, predaja zahtjeva i izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti, zaključno s 24. lipnja 2020. godine, mogu se obaviti u:

– Požegi, u Matičnom uredu Požega, M. Gupca 6, Požega, tel. 034/290-175, 034/290-184, fax. 034/290-176, e-mail: registar.biraca.pozega@pszupanija.hr , svakim radnim danom u vremenu od 07:00h – 15:00h

– Pakracu, Trg bana J. Jelačića 18, (prizemlje, soba 5), tel. 034/440-430, e-mail:registar.biraca.pakrac@pszupanija.hr, svakim radnim danom u vremenu od 07:00h – 15:00h.

Zahtjevi se mogu predati neposredno, elektroničkim putem ili putem sustava e-Građani.

Zbog poštivanja epidemioloških mjera mole se građani da zahtjeve podnose, ako je to moguće, putem navedenih e-mail adresa ili aplikacije e-Građani. Ukoliko se zahtjev podnosi putem e-mail adrese, isti mora sadržavati popunjen, potpisan i skeniran zahtjev i skeniranu osobnu iskaznicu.

Obrasci zahtjeva te podaci o adresama nadležnih ureda dostupni su na mrežnoj straniciMinistarstva uprave RH te izbori za zastupnike u Hrvatski sabor.

Obrasci zahtjeva dostupni su i na internetskoj stranici Požeško-slavonske županije:pszupanija.hr