Arhiva

HPD Gojzerica: Izlet u Istru – Ćićarija i Učka

23-06-2020 • 00:00
Rva

Članovi HPD Gojzerica planinarili su po Istri tijekom produženog vikenda, budući da su zbog loše epidemiološke slike u susjednoj BiH odlučili otkazati predviđeni izlet u Ramu.

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Članovi HPD Gojzerica planinarili su po Istri tijekom produženog vikenda, budući da su zbog loše epidemiološke slike u susjednoj BiH odlučili otkazati predviđeni izlet u Ramu.

Članovi HPD Gojzerica planinarili su po Istri tijekom produženog vikenda, budući da su zbog loše epidemiološke slike u susjednog BiH odlučili otkazati predviđeni izlet u Ramu.

 

 

”Zbog novonastale situacije s korona virusom u BiH (povećani broj oboljelih), u zadnji tren smo odlučili otkazati najavljeni izlet za Ramu. Kako nam ne bi propao produženi vikend, u roku odmah uspjeli smo se pregrupirati i dogovoriti novi izlet na potpuno novu lokaciju. Brzo smo pronašli smještaj u privatnom pansionu, složili plan trodnevnog izleta i krenuli u predviđenom terminu.” – rekao je vodič i organizator ovog izleta Višeslav Turković.

 

 

Prvi dan su doputovali u Račju Vas, jedno malo pitoreskno mjestašce u srcu Ćićarije na sjeveru Istre. Smjestili se i prespavali u privatnom Pansionu Medica, kod ljubaznih domaćina Ivana i Nataše.  Račja Vas je naselje s oko 30-tak stanovnika na 692 mnv, a nalazi se na teritoriju općine Lanišće. U selu se nalazi crkva Blažene Djevice Marije s 10-metarskim zvonikom, a spominje se još od 1580. godine. U središtu sela nalazi se uređeni izvor pitke vode koji je pod ključem, a ključ od izvora imaju svi stanovnici sela.

 

 

 

Drugi dan ujutro rano oko 5 sati krenulo je ustajanje i doručak, a ubrzo nakon toga i odlazak do obližnjeg Lanišća. Lanišće je sjedište općine i poznato je po žrtvi mladog svećenika Miroslava Bulešića, koji je 1947. godine poginuo od komunističkog noža. Naime, te godine se u selu trebala održati sveta krizma za 247 djece iz Lanišća i okolice. Ovo je trebao biti svečani trenutak za ljude ovog kraja odmah nakon oslobođenja od fašističke Italije, jer mnogi od njih položili su svoj život za oslobođenje Istre i pripajanje matici Hrvatskoj. Kad je stigla depeša komunističkih vlasti o zabrani održavanja sv. krizme, dojučerašnji partizani digli su se protiv i svojim tijelima branili su krizmanike i njihove obitelji. Komunistički batinaši nisu uspjeli spriječiti sv. krizmu, ali su zato odmah nakon održane sv. krizme na prevaru i uz pomoć milicije upali u župni dvor, gdje su smrtno ranili Miroslava Bulešića i pretukli još dvojicu svećenika.  Nakon što su saslušali priču o ovom nemilom događaju od jednog mještanina i obišli župni dvor gdje se odvio ovaj nemili događaj, nastavili su stazom na Ćićariju prema planinarskoj kući Korita. S ove lokacije krenuli su osvajati  vrhove u okolici, a prvi na redu bio je najviši vrh Ćićarije Veliki Planik 1272 mnv s kojeg se pruža odličan pogled na Učku i vrh Vojak. Nakon uspona slijedio je povratak u Korita i novi uspon na obližnji Županj vrh 1138 mnv, te povratak i odmor u Koritima uz piće i domaću hranu. Za kraj ostao je dug i naporan povratak sedlom preko vrha Orljak 1106 mnv, natrag u Račju Vas. Po povratku čekala ih je večera i odmor, te slavlje za tri osvojena vrha u jednom danu.

 

 

Treći dan započeo je nešto kasnije oko 6 sati ustajanjem i doručkom, a nakon toga napustili su apartman i krenuli u smjeru Huma – najmanjeg grada na svijetu. Po dolasku u Hum slijedio je kratak obilazak zidina i ostalih zdanja, te nakon svega odlazak prema Učkoj. Na Učkoj dočekala ih je kiša i planinarski dom Poklon, koji je još uvijek zatvoren zbog COVID-19. Pokušali su čekati da se vrijeme smiri i kiša stane, ali ona je neumoljivo nastavljala s padanjem. Pošto nije bilo drugog izbora, krenuli su  prema vrhu unatoč padalinama. Nakon sat i 40 minuta mukotrpnog penjanja po mokrim stijenama i blatu, stigli su na Vojak 1401 mnv – najviši vrh Učke i cijele Istre. Gore se nalazi kula s koje se pruža odličan pogled na cijelu Istru i Kvarner, Velebit, te Alpe u Sloveniji. Ovdje su naletjeli na jednu obitelj iz Požege, te poznate i drage im Splićane s kojima su nastavili druženje i odmor. Nakon odmora slijedilo je fotografiranje i spust dolje po klizavom terenu.  Spustivši se dolje zajedno su otišli do obližnjeg Pansiona Učka, gdje su uz kavu i topli čaj dogovorili  neke nove planinarske poduhvate. Nakon druženja slijedio je rastanak s Ivanom koja se uputila za Pazin, dok se ostatak ekipe vratio natrag u Požegu. Do iduće zgode i nezgode.