Arhiva

Gimnazija Požega: predstavljena Spomenica prigodom 320. obljetnice osnutka škole

26-06-2020 • 00:00
Rva

U prostorijama knjižnice požeške Gimnazije danas je predstavljena Spomenica u povodu 320. obljetnice osnutka Gimnazije u Požegi koja je svojevrsna kruna cjelogodišnjeg programa obilježavanja te visoke obljetnice.

Content photo Content photo Content photo
00:00
Content photo
00:00
Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

U prostorijama knjižnice požeške Gimnazije danas je predstavljena Spomenica u povodu 320. obljetnice osnutka Gimnazije u Požegi koja je svojevrsna kruna cjelogodišnjeg programa obilježavanja te visoke obljetnice

U prostorijama knjižnice požeške Gimnazije danas je predstavljena Spomenica u povodu 320. obljetnice osnutka Gimnazije u Požegi koja je svojevrsna kruna cjelogodišnjeg programa obilježavanja te visoke obljetnice, a okuplja zapise bivših i sadašnjih gimnazijskih profesora koji su u školskim izvješćima ili u posebnim stručnim i znanstvenim radovima te člancima sažimali povijest škole do svog vremena, detaljno obrađujući neku važnu povijesnu temu ili se osvrtali na ključne suvremene događaje.

 

 

Svečanoj promociji i predstavljanju knjige, nazočila je ravnateljica Gimnazije dr.sc. Vesna Vlašić, glavni urednik psiholog Ivo Žanetić, požeški gradonačelnik Darko Puljašić te ostali uzvanici.

 

 

Ova spomenica dokument je vremena i samim time iznimno je vrijedna, a kao podloga poslužit će svima koji se budu bavili istraživanjem povijesti Gimnazije, naglasila je ravnateljica Vlašić.

 

 

Uz glavnog urednika, psihologa Ivu Žanetića, knjigu su uredili kroatistica, sociologinja i knjižničarka Ivana Kajinić-Čenić, povjesničar i geograf Dragan Siluković, povjesničarka i kroatistica Nataša Puljašić, pedagoginja Manuela Zima-Čevapović, informatologinja i kroatistica Anamarija Ivčetić te kroatistica Marija Mrkojević koja je ujedno i autorica većine fotografija. Knjiga je velikim dijelom sastavljena na prethodnim tekstovima koji su objedinjeni, a što dosad nije bio slučaj, objasnio je glavni urednik i psiholog Ivo Žanetić.

 

 

Spomenica Gimnazije, vrijedna je knjiga iz koje zaposlenici, učenici, njihovi roditelji i zainteresirana šira javnost mogu upoznati „duh“ Gimnazije, njenu kulturu i tradicije te ključne događaje i osobe iz njene povijesti. Sam sadržaj knjige podijeljen je na sedam poglavlja: Poslanje i značaj, Povijest, Izdvojene povijesne teme, Nasljeđe, Uspomene i osvrti, Sadašnjost i Pogled u budućnost, a kroz sva ta poglavlja, Spomenica donosi mnoge zanimljive, prepoznatljive i usporedive pokazatelje stanja u društvu i obrazovnom sustavu tijekom stoljeća.