Arhiva

Dobitnici Zlatne kune Niskogradnja Jurčak, Magma i Lipik Glas

18-12-2020 • 00:00
Rva

Ovogodišnja dodjela Zlatnih kuna za 2019. godinu Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Požega održana je u skladu s epidemiološkim mjerama, pa su uz domaćine nazočili samo dobitnici nagrada i predstavnici medija

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Ovogodišnja dodjela Zlatnih kuna za 2019. godinu Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Požega održana je u skladu s epidemiološkim mjerama, pa su uz domaćine nazočili samo dobitnici nagrada i predstavnici medija

Ovogodišnja dodjela Zlatnih kuna za 2019. godinu Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Požega održana je u skladu s epidemiološkim mjerama, pa su uz domaćine nazočili samo dobitnici nagrada i predstavnici medija.

U kategoriji malog trgovačkog društva ove je godine nagradu zaslužila Niskogradnja Jurčak d.o.o. iz Požege,  a nagradu je preuzeo osnivač i prokurist Antun Jurčak.

– Drago nam je da smo priznati za svoj rad i trud. Mi nismo nikad bili bez posla. Radimo korektno i pošteno i uvijek imamo posla. – izjavio je kratko Antun Jurčak.

U kategoriji srednje trgovačko društvo nagrađena je Magma d.o.o. Požega, čija je glavna djelatnost proizvodnja metalnih konstrukcija i njihovih dijelova. Osim godišnje nagrade, ove godine Magma je dobila i priznanje povodom 25 godina postojanja i uspješnog poslovanja. Nagradu je preuzeo direktor Magme Zdenko Prskalo.

– Ovo nam je drago priznanje kad si prepoznat među kolegama, strukom i firmama koje se bore na tržištu u teškim uvjetima, i da si među boljima. Puno se radi i žrtvuje da bi rezultati bili takvi, ništa to nije samo od sebe. Ove godine očekujemo oko 20% manje bruto prometa, no drugi pokazatelji nisu lošiji u odnosu na 2019. godinu. Gotovo potpuno smo se okrenuli izvozu, radimo Švedsku kao novo tržište, tu su i Njemačka i Italija kao dominante. U Hrvatskoj se vrlo malo toga događa u našoj branši. – rekao je Prskalo.

U kategoriji velikih trgovačkih društva ove godine nagrada je pripala društvu Lipik Glas d.o.o. iz Lipika, čija je glavna djelatnost proizvodnja stakla, i to primarno za prestižnu automobilsku industriju. Nagradu je preuzeo direktor tvornice Lipik Glas Dorian Knapić.

– Ovakva nagrada puno znači za našu tvrtku i čast nam je dobiti ju. Ušli smo na državnoj razini među pet kompanija, što je također veliko postignuće. I dalje planiramo rast. Ova godina nas je dosta okrznula, no dovoljno smo jaki, imamo znanja i iskustava iz ove situacije izaći još jači. Zahvaljujem suradnicima koji su omogućili da postignemo ovaj rezultat i nadam se boljitku u 2021. godini. – izjavio je Knapić.

Predsjednik Županijske komore Luka Balenović održao je kratku prezentaciju s rezultatima poslovanja poduzetnika s područja Požeško-slavonske županije u 2019. godini, koja je bila vrlo uspješna s neto dobiti od 137 milijuna kuna, dok je prosječna bruto plaća iznosila 6.780 kuna. Prema veličini prihoda vodeća tvrtka je i ove godine Agronom d.o.o., dok je po dobiti na prvom mjestu laureat Lipik Glas. Trgovinski suficit s inozemstvom je 584 milijuna kuna (izvoz 965 milijuna, uvoz 381 milijun kuna), dok su ukupno bile zaposlene 19.593 osobe. Nezaposlenost je na razini županije iznosila 11,3%.

Sredstva predviđena za božićni domjenak HGK ŽK Požega ove je godine donirala za javnozdravstvenu humanitarnu akciju „Čaj za malog zmaja“.