Arhiva

CIPP metoda rekonstrukcije kanalizacijske mreže u Radićevoj ulici znatno će ubrzati i pojeftiniti radove

02-12-2020 • 00:00
Rva

Metoda se pokazala kao učinkovita kroz nekoliko projekata koji su rađeni u užoj gradskoj jezgri grada Požege: Županijska ulica, Ulica Sv. Florijana i Kamenita Vrata, Trg Sv. Trojstva, Ulica matice Hrvatske i Ulica Matije Gupca

Content photo Content photo Content photo Content photo
00:00
Content photo
00:00
Content photo

Metoda se pokazala kao učinkovita kroz nekoliko projekata koji su rađeni u užoj gradskoj jezgri grada Požege: Županijska ulica, Ulica Sv. Florijana i Kamenita Vrata, Trg Sv. Trojstva, Ulica matice Hrvatske i Ulica Matije Gupca

U tijeku je provedba projekta Poboljšanje vodokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Požega. Projektom Aglomeracije Požega predviđene su aktivnosti izgradnja i rekonstrukcija sustava odvodnje i vodoopskrbe aglomeracije Požega, dogradnja i proširenje uređaja za pročišćavanje (CUPOV -Požega), nabava opreme te druge aktivnosti.

Investicija se financira iz sredstava kohezijskog fonda u iznosu od 72,12 % te nacionalnih izvora financiranja u iznosu od 27,88 %

Radove izvodi zajednica gospodarskih subjekata sastavljena od tvrtki Koming d.o.o. Koprivnica, Promet Građenje d.o.o. Požega te Niskogradnja Marjanović d.o.o. Kaptol. Sklopljen je ugovor vrijednosti  91.739.804,27 KN.

Izgradnja i rekonstrukcija sustava odvodnje i vodoopskrbe aglomeracije Požega podijeljena je u 3 grupe radova:

RADOVI NA GRUPI 1 su izgradnja magistralnog cjevovoda za sustav vodoopskrbe promjera 300 mm i postavljanje okana DMA zona: Radovi se trenutno izvode na ulazu u Požegu uz ulicu Jurja Križanića i Đure Basaričeka.

RADOVI NA GRUPI 2 –  radovi trenutno se izvode u:

Trenkovo, Trnovac – Izgradnja kanalizacijske mreže i kućnih priključaka

Marindvor, Štitnjak, Kunovci, Bankovci, – postavljanje kućnih priključaka i sanacijski radovi.

RADOVI NA GRUPI 3 – najzahtjevniji radovi trenutno se izvode u gradu Požegi, u ulicama:

Frankopanska (dio) – rekonstrukcija kanalizacijske mreže i kućnih priključaka, promjera 800 mm. Trenutno se radovi izvode između križanja P. Radića, Zrinske, Frankopanske i Orljavske ulice te križanja Frankopanske ulice i ulice E. Kvaternika i nastavak Frankopanske ulice. Dosad izvršeno oko 350 metara.

Ulica E. Kvaternika – Izvode su radovi na rekonstrukciji 1764 m kanalizacijske mreže, a izvršeno je 717 m. Slijede radovi na sanaciji površina dosad rekonstruirane mreže.

Ulica Hrvatskih Branitelja i Mlinska – Započeli su radovi na rekonstrukciji 1683 m kanalizacijske mreže, a izvršeno je 180 m. Osim Rekonstrukcije kanalizacijske, planira se i rekonstrukcija vodovodne mreže.

Radove u Ulici Stjepana Radića u Požegi obišli su danas Anto Bekić, direktor Tekije d.o.o. te Darko Puljašić, gradonačelnik Grada Požege i zastupnik u Hrvatskom saboru.

Rekonstrukcija kanalizacijske mreže u ulici Stjepana Radića u Požegi obuhvaćena je projektom Aglomeracije Požega – Grupa Radova 3, Faza radova 1. Prva faza odnosi se na radove rekonstrukcije kanalizacijske mreže u ulici Stjepana Radića u dužini od 455 m sa 6 pripadajućih okana.

Kanalizacijski sustav ulice S. Radića je dio cjeline izgrađenog sustava 1914. g. koji je obuhvaćao uži centar Grada Požege. Evo što je prigodom obilaska radova rekao direktor Tekije d.o.o. Anto Bekić.

Gradonačelnik Darko Puljašić podsjetio je da ova ulica povezuje sjever i jug Požege, žila je kucavica, pa raduje da će ova metoda znatno ubrzati brzinu radova.

CIPP metoda pokazala se kao učinkovita kroz nekoliko projekata koji su rađeni u užoj gradskoj jezgri grada Požege: Županijska ulica, Ulica Sv. Florijana i Kamenita Vrata, Trg Sv. Trojstva, Ulica matice Hrvatske i Ulica Matije Gupca Prednosti CIPP metode za radove u ulici Stjepana Radića: Smanjen rok izvođenje radova (ukupno cca 30 dana), Neometano funkcioniranje sve infrastrukture bez prekida za građane i gospodarstvo (plin, električna energija, voda, telefon itd.), Nema opasnosti za narušavanje statike objekata, Značajne financijske uštede te Olakšano prometovanje ulicom Stjepana Radića za vrijeme izvođenja radova.

Tekija d.o.o. i Grad Požega poduzimaju sve mjere i maksimalne napore kako bi se projekat Aglomeracije Požega realizirao po ugovorenim rokovima.

Obzirom da se rekonstrukcija kanalizacijske mreže vrši i samom gradu Požegi, osobita pozornost se posvećuje kako bi izvođenje radova imalo što manji utjecaj na gospodarske djelatnosti u gradu i kako bi građani Grada Požege imali što manje ograničenja u prometovanje gradom i prigradskim naseljima.