Arhiva

Aglomeracija Požega – mijenja se mreža stara i više od stotinu godina, a 1.300 novih domaćinstava će dobiti priključak na kanalizaciju

10-06-2020 • 00:00
Rva

Predmetni radovi podijeljeni su u tri grupe, a odnose se na izgradnju vodovoda Velika – Požega i DMA zone te izgradnju kanalizacijskih mreža u gradu Požegi i naseljima Marindvor, Štitnjak, Kunovci, Bankovci, Trenkovo i Trnovac

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Predmetni radovi podijeljeni su u tri grupe, a odnose se na izgradnju vodovoda Velika – Požega i DMA zone te izgradnju kanalizacijskih mreža u gradu Požegi i naseljima Marindvor, Štitnjak, Kunovci, Bankovci, Trenkovo i Trnovac

U tijeku je realizacija „Projekta poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture Aglomeracije Požega“, kojim se gradi i rekonstruira sustav odvodnje i vodoopskrbe aglomeracije Požega. Gradonačelnik Požege Darko Puljašić, direktor tvrtke Tekija d.o.o. Anto Bekić i predstavnici projektnog tima Aglomeracije Požega obišli su radove iz Grupe 3 projekta koji se trenutno izvode u gradu Požegi, u dijelu Zrinske i Frankopanske ulice u dužini od 2.202 m, na dijelu državne ceste D38.

– Radi se o rekonstrukciji postojećih kanalizacijskih mreža starosti od 40 godina pa i starijih od jednog stoljeća. Ukupno se radi oko 11 kilometara rekonstrukcije mreže vrijednosti od oko 40 milijuna kuna bez PDV-a. Velikih problema imamo u ovom dijelu grada sa sustavom odvodnje zbog njegove starosti, no u radovi jako dobro napreduju. – rekao je Anto Bekić, direktor Tekije te dodao kako se osim radova na rekonstrukciji postojeće kanalizacije izvode radovi na izgradnji novih sustava kanalizacije u naseljima koja do sada to nemaju – Marindvor, Kunovci, Štitnjak i Bankovci na području grada Požege, te na području općine Velika u naseljima Trenkovo i Trnovac. Na te nove kanalizacijske mreže u dužini od gotovo 20 kilometara bit će moguće priključiti oko 1.300 domaćinstava.

– Molim naše drage sugrađane za malo strpljenja, da budu razumni i shvate kako radimo jedan iznimno važan i zahtjevan posao. Zajedničkih snagama dovest ćemo na jednu primjerenu razinu sve naše ulice, što naši sugrađani i zaslužuju. Hvala svima koji sudjeluju u ovom projektu i brinu da ga završimo što kvalitetnije i bezbolnije. Ponosan sam što u mom mandatu završavamo nešto što je našim sugrađanima obećavano zadnjih 40 godina, ali i pozivam da se svi priključimo na tu kanalizaciju, da taj veliki projekt u koji je uloženo mnogo ima svoj smisao. – poručio je gradonačelnik Puljašić.

Direktor Tekije Anto Bekić i gradonačelnik Požege Darko Puljašić obišli su i radove u Trenkovu na području Općine Velika, gdje ih je dočekao općinski načelnik Vlado Boban.

– Ovdje se izvode radovi na izgradnji novog sustava odvodnje u fazi Trenkovo – Trnovac. Radi se o mreži dužine 12.800 metara koja će omogući priključenje oko 1.050 novih korisnika. Do sada je izvedeno preko 50% planiranih radova. – rekao je direktor Tekije Anto Bekić.

– Drago mi je zbog ovih ljudi kojima je to nedostajalo. Općina sudjeluje s milijun i pol kuna vlastitih sredstava. Nakon ovih radova idu osnovni priključci do parcela. – izjavio je općinski načelnik Općine Velika Vlado Boban.

Podsjetimo, projekt Aglomeracija Požega obuhvaća rekonstrukciju sustava vodoopskrbe i sustava odvodnje te projektiranje, nadogradnju i rekonstrukciju uređaja za pročišćivanje otpadnih voda. Predmetni radovi podijeljeni su u tri grupe, a odnose se na izgradnju vodovoda Velika – Požega i DMA zone te izgradnju kanalizacijskih mreža u gradu Požegi i naseljima Marindvor, Štitnjak, Kunovci, Bankovci, Trenkovo i Trnovac. Projekt ukupne vrijednosti oko 167 milijuna kuna ostvaruje se u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Agencijom za reviziju sustava provedbe programa Europske unije (ARPA) te Ministarstvom financija. Posredničku ulogu projekta obnašaju Hrvatske vode, a naručitelj i korisnik projekta je Tekija d.o.o. za obavljanje vodnih usluga. Projekt je većinski sufinanciran sredstvima Europske unije u sklopu Europskih strukturnih i investicijskih fondova te Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, dok je preostali iznos financiralo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te Hrvatske vode.