Arhiva

5. AgroTour Požega: Dajmo prednost domaćim proizvodima s hrvatskih polja i farmi

19-09-2020 • 00:00
Rva

Prijepodne je započeo 5. AgroTour Požega u organizaciji Poljoprivredne televizije. Unatoč pandemiji i svim poteškoćama, i ove godine okupilo se tridesetak izlagača proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, poljoprivredne mehanizacije i raznih rukotvorina uz prigodni kulturno-umjetnički program

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Prijepodne je započeo 5. AgroTour Požega u organizaciji Poljoprivredne televizije. Unatoč pandemiji i svim poteškoćama, i ove godine okupilo se tridesetak izlagača proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, poljoprivredne mehanizacije i raznih rukotvorina uz prigodni kulturno-umjetnički program

Prijepodne je započeo 5. AgroTour Požega u organizaciji Poljoprivredne televizije. Unatoč pandemiji i svim poteškoćama, i ove godine okupilo se tridesetak izlagača proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, poljoprivredne mehanizacije i raznih rukotvorina uz prigodni kulturno-umjetnički program.

Voditeljica marketinga tvrtke Alles d.o.o., generalnog pokrovitelja sajma, Lana Ivaniš Kiš, obratila se ispred tvrtki Alles, Zlatni lug te organizatora Poljoprivredne televizije, a u ime Thomasa Heinz Pandžića.

– U ovim izazovnim vremenima u kojima se nalazimo najvažnije je sačuvati naše zdravlje, a onda odmah potom radna mjesta i gospodarstvo. Upravo je poljoprivreda sektor koji nam to omogućuje. Naši poljoprivrednici svojim radom proizvode zdravu domaću hranu, koja je dobra za nas i naše obitelji, hranu kojoj možemo vjerovati. Ujedno svojim radom stvaraju nova radna mjesta i u konačnici potiču gospodarski rast i razvitak. Upravo zato smo i ove godine odlučili organizirati sajam kako bi primarno sugrađanima dali mogućnost da kupe zdravu domaću hranu, ali i da izlagačima pružimo priliku predstaviti svoje proizvode i zaraditi od svoga rada. – izjavila je Ivaniš Kiš.

Predsjednik Županijske komore Požega Hrvatske gospodarske komore Luka Balenović čestitao je domaćinima što su ova teška vremena uspjeli organizirati ovaj sajam.

– Ovo vrijeme pokazuje da mi nismo samodostatni i da nemamo dovoljnih količina prehrambenih proizvoda i da smo osuđeni uvoziti dosta hrane i poljoprivrednih proizvoda. Vlada Republike Hrvatske je u svojim smjernicama naznačila da će mjerama, sredstvima i europskim fondovima još kvalitetnije poticati naše poljoprivrednike i prehrambenu industriju, kako ne bi zavisili o uvozu nekvalitetne hrane i proizvoda. – rekao je Balenović.

Župan požeško-slavonski Alojz Tomašević sretan je što uz sve nedaće postoje oni koji su hrabriji.

– To su naši poljoprivredni proizvođači, organizatori i dobri ljudi, jer u Slavoniji nismo odustajali ni u teža vremena. Drago mi je vidjeti OPG-ove, slavonski duh i pjesmu – pobijedit ćemo mi i koronu. Pozivam posjetitelje da obiđu štandove poljoprivrednika i kupuju slavonsko i hrvatsko. Mi moramo pomoći poljoprivredniku jer čuvajući njih, čuvamo i sebe. Siguran sam da će svaka stopa ove predivne zemlje biti obrađena, da će Šokice i Šokci prenijeti tradiciju na svoju djeci i unučad. – kazao je župan Tomašević.

Sajam je otvorio pomoćnik ministrice poljoprivrede doc.dr.sc. Krunoslav Karalić.

– U uvjetima ove pandemije hrana je, uz lijekove, najvažniji proizvod jer mora biti dostupna svakom čovjeku svaki dan. Ministarstvo poljoprivrede svakodnevno prati situaciju na tržištu, te interventnim mjerama i potporama doprinosi očuvanju likvidnosti i radnih mjesta. Spomenut ću 53 milijuna kuna programa potpore primarnim proizvođačima, 57 milijuna kuna potpora vinarima, koji su vrlo značajni proizvođači ovdje u Slavoniji, zatim 11,5 milijuna kuna potpore u stočarstvu i čitav niz drugih mjera. Naša dugoročna politika je povećanje proizvodnje, dostizanje samodostatnosti i upravo u tom smislu je značaj ovoga sajma, jer se promoviraju hrvatski proizvodi. Sve mjere koje mi provodimo neće imati učinka ako svi mi ne damo u našoj kupnji prednost domaćim proizvodima s hrvatskih polja i farmi. Ovaj sajam će svakako doprinijeti u ostvarivanju naših ciljeva i čestitam organizatorima – izjavio je pomoćnik ministrice poljoprivrede Karalić.

Organizatori će danas nagraditi tri najbolje uređena štanda, koje će nagraditi generalni pokrovitelj sajma Alles elektrocentar.