Arhiva

40. Kulenijada održat će se u petak 26. lipnja

16-06-2020 • 00:00
Rva

Požeška Kulenijada najstarija je takva manifestacija u Hrvatskoj. Zahvaljujući i Kulenijadi  u Požegi, kulen je postao prvi hrvatski nacionalni proizvod sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom

Content photo
00:00
00:00
00:00
Content photo

Požeška Kulenijada najstarija je takva manifestacija u Hrvatskoj. Zahvaljujući i Kulenijadi u Požegi, kulen je postao prvi hrvatski nacionalni proizvod sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom

Požeška Kulenijada najstarija je takva manifestacija u Hrvatskoj. Tradicija je započela prije 40 godina, otkad u Požegi prikupljaju uzorke jedinstvenog autohtonog proizvoda podneblja između Save i Drave, čija je potrošnja nekoć bila vezana samo uz posebno važne društvene i obiteljske svečanosti. Od samih početaka Kulenijada je okupljala stotine proizvođača iz desetak županija kontinentalne Hrvatske te je na taj način dala ogroman doprinos promociji tradicionalne proizvodnje i profiliranju proizvođača visoke kvalitete. Zahvaljujući i Kulenijadi  u Požegi, kulen je postao prvi hrvatski nacionalni proizvod sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom.

Organizator Kulenijade je Grad Požega s Turističkom zajednicom Grada Požege, pa je prijepodne u Gradskoj kući održana i konferencija za medije na kojoj su predstavljene pojedinosti ovogodišnjeg izdanja. Gradonačelnik Darko Puljašić pozvao je proizvođače da sudjeluju sa svojim uzorcima.

Direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Požege Silvija Podoljak najavila je da će uzorke prikupljati od 23. do 26. lipnja.

Kotizacije nema, a šampion Kulenijade dobit će od Grada Požege nagradu u iznosu od 3.000 kuna. Dugogodišnji član ocjenjivačkog povjerenstva i zamjenik gradonačelnika Požege Ferdinand Troha predstavio je povjerenstvo.

Ocjenjivanje uzoraka kulena održat će se 26. lipnja u restoranu „Grgin dol“ Požega sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za sprečavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja manifestacija. Rezultati ocjenjivanja bit će objavljeni 26. lipnja do 19 sati u medijima i na web stranicama Turističke zajednice Grada Požege, a diplome će sudionici natjecanja dobiti poštom.