Arhiva

Vinograde požeškog veleučilišta, uz domaće, beru studenti iz Japana i Francuske

20-09-2019 • 00:00
Rva

Ovogodišnja berba je zapravo međunarodna jer u Veleučilištu od ožujka na stručnoj praksi borave studenti iz Japana i Francuske, a uskoro još pristižu iz Španjolske, te još nekolicina iz Francuske.
Požeško Veleučilište sada ima 5,5 hektara vinograda sa 30 tisuća čokota, a planiraju ove godine proizvesti više od 25 tisuća litara vina. 

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Ovogodišnja berba je zapravo međunarodna jer u Veleučilištu od ožujka na stručnoj praksi borave studenti iz Japana i Francuske, a uskoro još pristižu iz Španjolske, te još nekolicina iz Francuske. Požeško Veleučilište sada ima 5,5 hektara vinograda sa 30 tisuća čokota, a planiraju ove godine proizvesti više od 25 tisuća litara vina.

Ova vinogradarska godina je vrlo lijepa godina pod uvjetom da su vinogradi očuvani od zaraza, sada nam štete radi divljač, no grožđe je izuzetno zdravo. Beremo sortu sirah za spravljanje pjenušca, dok ćemo crne sorte brati idući tjedan – kazao je mr. Josip Mesić, pročelnik Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Požegi dok je sa svojim studentima i kolegom dr. sc. Berislavom Andrlićem, prodekanom za razvoj ove visokoškolske ustanove brao grožđe u vinogradu Veleučilišta na obroncima Papuka iznad sela Podgorje.

 

 

Ovogodišnja berba je zapravo međunarodna jer u Veleučilištu od ožujka na stručnoj praksi borave studenti iz Japana i Francuske, a uskoro još pristižu iz Španjolske, te još nekolicina iz Francuske.
Požeško Veleučilište sada ima 5,5 hektara vinograda sa 30 tisuća čokota, a polovina je pod graševinom, dok je ostalo zasađeno sortama bijeli i sivi pinot, muškat žuti, chardonnay, sauvignon, te crne sorte- merlot, sirac, zweigelt, pinot crni i cabernet. Planiraju ove godine proizvesti više od 25 tisuća litara vina. Najavljuju sadnju još jednog hektara graševinom što će biti pokusni nasadi.

 

 

Uskoro počinje novi projekt na području vinskog turizma koji će uključivati mnoge razmjene nastavnika i studenata iz više zemalja. Istaknuo bih suradnju s Kinom i Brazilom kao novim zemljama u Erasmus razmjeni. Iduće godine planiramo izgradnju montažne sportske dvorane uz zgradu Veleučilišta, a moći će je uz studente koristiti građani Požege – istaknuo je dr. sc. Berislav Andrlić, prodekan za razvoj Veleučilišta.

 

 

Berbu je pohodio i požeški gradonačelnik Darko Puljašić sa svojim zamjenikom Ferdinandom Trohom.

 

 

Veleučilište radi izvrsno i proširuje međunarodnu suradnju. Dolaskom novog dekana prilično je živnulo, a stručnjaci imaju priliku napredovati i ostvarivati kontakte. Veleučilište očigledno ima budućnost uvođenjem novih programa i projekata, a grad će poduzeti sve što može jer moramo i dalje ostati veleučilišni grad – naglasio je gradonačelnik Požege Darko Puljašić.