Arhiva

Veliko priznanje Pleternici: Na dan grada stigli premijer Plenković i pet ministara

06-12-2019 • 00:00
Rva

Priznanje da gradonačelnica Antonija Jozić sa svojim suradnicima obavlja dobar posao bio je dolazak premijera Andreja Plenkovića te čak pet ministara - ministar državne imovine Mario Banožić, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar uprave Ivan Malenica, ministar rada i mirovinskoga sustava i rođeni Pleterničanin Josip Aladrović i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Priznanje da gradonačelnica Antonija Jozić sa svojim suradnicima obavlja dobar posao bio je dolazak premijera Andreja Plenkovića te čak pet ministara – ministar državne imovine Mario Banožić, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar uprave Ivan Malenica, ministar rada i mirovinskoga sustava i rođeni Pleterničanin Josip Aladrović i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća, Pleternica je danas proslavila Dan grada.

Priznanje da gradonačelnica Antonija Jozić sa svojim suradnicima obavlja dobar posao bio je dolazak premijera Andreja Plenkovića te čak pet ministara – ministar državne imovine Mario Banožić, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar uprave Ivan Malenica, ministar rada i mirovinskoga sustava i rođeni Pleterničanin Josip Aladrović i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković.

Sjednicu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Marijan Aladrović, pozdravivši sve uzvanike i goste i zahvalivši svima koji su im u proteklom periodu bili podrška u radu.

Nakon filma, u kojemu su predstavljeni posljednji projekti i potencijali grada, gradonačelnica Antonija Jozić istaknula je činjenicu kako su sve provedene projekte ostvarili uz svega 7 milijuna kuna izvornog proračuna posljednje dvije godine. No, jedna stvar je bila ključna.

„Dočekali smo Vladu s kojom smo našli zajednički jezik. U Zagrebu smo dobili partnere i potporu, posebice u pogledu učinkovitog korištenja sredstava EU kroz Projekt Slavonija“, rekla je Jozić.

Zahvalila je premijeru i Vladi RH za program i aktivne politike koje provode u funkciji povećanja životnog standarda, koji vode ka zaustavljanju iseljavanja. Pleternica je u Top 10 hrvatskih gradova po korištenju EU sredstava, a posljednji je dovršeni projekt Interpretacijski centar Terra Panonica, u kojemu je održana današnja svečana sjednica Gradskog vijeća.

„Pleternica je dokaz da se i male sredine mogu razvijati i koristiti EU fondove, da znamo čuvati naš nacionalni identitet i provoditi zacrtane ciljeve. I dalje očekujemo vašu podršku, posebice u dijelu privlačenja investicija i investitora u naš grad, jer samo razvoj gospodarstva može okrenuti negativne demografske trendove“, zaključila je Jozić.

Premijer Plenković je u svom govoru rekao da mu je drago vidjeti kako Pleternica napreduje.

“Jedan ste od deset gradova koji najučinkovitije koristi EU fondove. To pokazuje sposobnost prilagodbe i praćenja trendova, a drago mi je da ste u tome procesu prepoznali partnerstvo s Vladom RH, na područjima, na kojima smo željeli napraviti stvarne i dugoročne iskorake za državu, a najviše za ravnomjerni regionalni razvoj”, poručio je premijer Plenković.

Dodao je da se vidi da je u posljednjem desetljeću u Pleternici napravljen veliki napredak u kvaliteti života. Premijer je ocijenio kako to znači da Vlada kanalizira sredstva, ne samo u poljoprivredi i ruralnom razvoju, već i u drugim područjima i operativnim programima, značajnima za brži i učinkovitiji razvoj. Istaknuo je da se kao država nalazimo u specifičnom trenutku, “jer nam se nakon sedam godina članstva u EU događa fenomen negativnog prirodnog prirasta, pa se stoga provodi niz mjera s ciljem demografske revitalizacije.”

Najavio je kako će se kroz projekt Slavonija, Baranja i Srijem u idućoj financijskoj perspektivi “EU sredstva još lakše i brže koristiti, te na taj način omogućiti što većem broju mladih ljudi da ostanu u svojim sredinama”, a Vlada je spremna pomoći u realizaciji budućih projekata.

Nagrade povodom Dana Grada Pleternice dobili su Konjički klub Pleternica, Udruga narodnog zdravlja dr. Andrija Štampar, Dobrovoljno vatrogasno društvo Buk te župnik Župe sv. Nikole Biskupa u Pleternici te prvi rektor Svetišta gospe od Suza Antun Ćorković.

U kulturno-umjetničko dijelu programa nastupili su učenici Glazbene škole Požega, dok su sjednicu duhovitim bećarcem zaključili članovi KUD Orljava iz Pleternice.