Arhiva

Ugostitelji traže hitno smanjenje najvećeg PDV-a na Mediteranu

06-07-2019 • 00:00
Rva

Ugostitelji traže hitno smanjivanje stope na 13 posto i ukidanje poreza na potrošnju od 3 posto, jer kažu da ih onemogućavaju da adekvatno plate domaće radnike koje žele zapošljavati umjesto stranaca, s čime se slažu i požeški ugostitelji

Content photo

Ugostitelji traže hitno smanjivanje stope na 13 posto i ukidanje poreza na potrošnju od 3 posto, jer kažu da ih onemogućavaju da adekvatno plate domaće radnike koje žele zapošljavati umjesto stranaca, s čime se slažu i požeški ugostitelji

Konačan ishod turističke sezone koja je u tijeku ni u ovom trenutku ne može se predvidjeti, no istraživanje koje je provela Hrvatska udruga turizma (HUT) pokazalo je da pojedini hoteli, apartmani i kampovi imaju i do 20 posto manji booking nego prošle godine.

“Prvo polugodište pokazuje da su najave tržišnih izazova i turbulencija s početka godine bile točne – turistička sezona bit će najizazovnija u proteklih nekoliko godina”, rekao je direktor HUT-a Veljko Ostojić. Hrvatska, navodi, ima najveći PDV na Mediteranu, dok Austrija i Mađarska porez u turizmu smanjuju s ciljem jačanja konkurentnosti ovog sektora.

“Pridodamo li tome i jednog od naših najvećih konkurenata Grčku, koja će od 2020. sniziti PDV na ugostiteljske usluge s 24 posto na 13 posto, a na hotelski smještaj s 13 posto na 11 posto kako bi privukla ulaganja, olakšala poslovanje poduzetnicima te podigla konkurentnost turizma, onda je jasno da nas čeka sve teža borba za svakog gosta. Uz to, opće gospodarsko stanje – odnosno kontinuirano smanjivanje prognoza njegovog rasta u Europi, koja je naše najznačajnije emitivno tržište – dodatno opterećuje optimistične prognoze”, izjavio je Veljko Ostojić.

Mađarska je, navodi, nakon snižavanja stope PDV na ugostiteljske usluge u prošloj godini s 27 posto na 18 posto, od početka 2019. stopu PDV na ugostiteljske usluge (osim alkohola) snizila na 5 posto. Mađarska vlada nedavno je, kaže, objavila da je izuzetno zadovoljna dosadašnjim ishodom poreznog rasterećenja u ugostiteljstvu koje je već rezultiralo porastom prometa za 40-60 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, piše Index.hr

Pritisak iz branše dodatno će se pojačavati nastave li se poteškoće s radnom snagom i budu li prihodi u turizmu manji nego što su zamislili, ističe Večernji list.

Domaći je turizam posljednjih godina pobrao vrhnje zbog sigurnosnih i ostalih problema koje su imale konkurentske turističke zemlje, no Mediteran se iznova vraća u igru čijim niskim cijenama domaći ugostitelji ne mogu konkurirati pa traže pomoć države.

Hoće li osim smanjenja opće stope s 25 na 24 posto, koje je već ugrađeno u zakon, doći i do drugih promjena koje bi uključivale prebacivanje neke grupacije u povlaštenu poreznu stopu nitko sad ne može reći, navodi Večernji list.

Podsjetimo, koordinacija ugostitelja Hrvatske u utorak je upozorila da prevelik porezni teret prijeti slomom ugostiteljstva te su zatražili smanjenje PDV-a na pripremu i posluživanje hrane u ugostiteljstvu s 25 na 13 posto. Iz Koordinacije su upozorili da je sektor turizma i ugostiteljstva pred kolapsom, u situaciji u kojoj se plaća najviša stopa PDV-a u Europi.

Predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Marin Medak i predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić na konferenciji za novinare nakon radnog sastanka su iznijeli zahtjeve koje će uputiti Vladi i nadležnim institucijama, s ciljem spasa sektora turizma i ugostiteljstva koji se, kako su naveli, zbog visokog poreznog opterećenja nalazi pred potpunim kolapsom. Zbog te alarmantne situacije vrijeme je da Vlada konačno pokrene dijalog s ugostiteljima, poručili su iz Koordinacije ugostitelja Hrvatske.

Medak je istaknuo kako Hrvatska ima najvišu stopu PDV-a na pripremu i posluživanje hrane na Sredozemlju i jednu od najviših stopa u EU-u. “Tražimo hitno smanjivanje te stope na 13 posto i ukidanje poreza na potrošnju od 3 posto, jer nas te stope onemogućavaju da adekvatno platimo domaće radnike koje želimo zapošljavati umjesto stranaca”, istaknuo je. “Ponižavajuće je gledati kako ljudi odlaze iz zemlje, dok iz Vlade stižu poruke kako je poslodavac taj koji je nezasitan”, rekao je.

Koordinacija ugostitelja smatra kako su mjere poput uvođenja kvote za strane radnike samo privremeno rješenje te da Hrvatskoj treba kvalitetna i dugoročna strategija razvoja turizma i ugostiteljstva koja će između ostalog omogućiti da hrvatski radnici ostanu u Hrvatskoj, umjesto da odlaze u inozemstvo.