Arhiva

Sprema se prosvjed roditelja učenika s posebnim potrebama OŠ Julija Kempfa

05-09-2019 • 00:00
Rva

U našu redakciju je stigao dopis, u kojemu se navodi da iza njega stoje roditelji 22 djeteta s posebnim potrebama koji pohađaju OŠ Julija Kempfa u Požegi

U našu redakciju je stigao dopis, u kojemu se navodi da iza njega stoje roditelji 22 djeteta s posebnim potrebama koji pohađaju OŠ Julija Kempfa u Požegi

U našu redakciju je stigao dopis, u kojemu se navodi da iza njega stoje roditelji 22 djeteta s posebnim potrebama koji pohađaju OŠ Julija Kempfa u Požegi. Prenosimo vam ga u cijelosti:

„Poštovani,

obraćam vam se u ime roditelja 22 djeteta s posebnim potrebama koji sljedeći tjedan trebaju krenuti u novu školsku godinu u OŠ Julija Kempfa u Požegi.

Danas (4.9.2019.) u 17:15 imali smo roditeljski sastanak u školi. Tijekom sastanka, ravnateljica nas je obavijestila o situaciji s pomoćnicima u nastavi, djelatnicima koji su našoj djeci neophodni za uspješno sudjelovanje u svakodnevnim školskim aktivnostima. 

Ovim putem pokušat ću prenijeti informacije koje smo dobili na roditeljskom sastanku: u školi će ove školske godine biti 22 djeteta koji trebaju pomoćnike u nastavi. Škola je o tome na vrijeme obavijestila Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Ministarstvo je odgovorilo da se odobrava zahtjev škole te da sva 22 djeteta imaju pravo na pomoćnika, ali da se školi odobrava zapošljavanje samo 13 pomoćnika.

Djeluje vam nelogično? Znači, za dvadeset dvoje djece koji imaju pravo na pomoćnika odobrava se 13 pomoćnika. Ok, znamo logiku Ministarstva – jedan pomoćnik će raditi s dva učenika i tako će na papiru svi dobiti svog pomoćnika. Samo, s našom djecom je to u praksi teško izvedivo …

Ali dobro, treba razumjeti Ministarstvo, financijska situacija je uvijek teška, tko će platiti sve te silne pomoćnike… E, ovdje to nije slučaj! Plaće i ostale troškove pomoćnika u nastavi u OŠ Julija Kempfa ne snosi Ministarstvo (odnosno državni proračun) već snosi osnivač škole, a to je Grad Požega. Grad je iz sredstava Europske Unije osigurao sve troškove za 19 pomoćnika putem projekta “Petica za dvoje”. Ok, to nije 22, ali je puno više od 13 pomoćnika koliko je Ministarstvo odobrilo. Broj od 19 pomoćnika je nešto s čime se mi kao roditelji možemo složiti. 

Pravna procedura je takva da na prijedlog škole o broju pomoćnika suglasnost trebaju dati osnivač škole (Grad Požega) te Ministarstvo. Grad je odmah dao svoju suglasnost. Nakon obavijesti Ministarstva o odobrenih 13 pomoćnika, Škola je brzo odgovorila i u lipnju poslala zahtjev Ministarstvu za odobrenje dodatnih 6 pomoćnika, uz obrazloženje da su sva financijska sredstva osigurana iz EU fondova. Škola do danas (4.9.2019.), gotovo tri mjeseca nakon svog zahtjeva, nije dobila nikakav odgovor od Ministarstva. Školska godina počinje za pet dana i, kako danas stvari stoje, naša djeca će imati vrlo ograničen broj pomoćnika, jer se dodatni pomoćnici (unatoč tome što su sva financijska sredstva povučena iz EU fondova) ne smiju zaposliti bez suglasnosti Ministarstva.

Znači, ukratko: 22 djeteta imaju pravo na pomoćnika, Ministarstvo daje 13. Financijska sredstva su osigurana za 19 pomoćnika, ne iz proračuna već preko EU projekta, škola se s tim slaže, roditelji se s tim slažu, Grad se slaže, ali Ministarstvo znanosti i obrazovanja već gotovo tri mjeseca uopće ne odgovara na zahtjev. 

Škola počinje u ponedjeljak 9. rujna. Barem za većinu djece… Naša djeca, njih dvadeset i dvoje, taj dan neće ići u školu. Umjesto toga, zajedno s nama roditeljima, pred školom će biti na svom prvom prosvjedu u životu, na kojem će se pokušati izboriti za svoja prava. U svoje osobno ime i u ime ostalih roditelja želim zahvaliti Ministarstvu znanosti i obrazovanja što im je omogućilo tu jedinstvenu priliku! To je to, prava “škola za život”!, stoji u dopisu koji potpisuje Mihael Rukavina.

U Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslali smo upit za potvrdu navedenoga te pojašnjenje, koje ćemo objaviti po primitku. Kako doznajemo, svoj su dolazak na prosvjed u ponedjeljak najavili i neki nacionalni mediji.