Arhiva
“Proljeće i zdrava hrana ” – radionica tvrtke Grbić i Obrtničke škole Požega
Još davno je Hipokrat rekao "Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek tvoja hrana". Tim geslom povode se u požeškoj poljoprivredno-prehrambena tvrtka Grbić d.o.o pod vodstvom direktorice tvrtke Nives Lovrić Grbić.
Tvrta Grbić kao i svake godine u proljeće kreće s edukacijama i radionicama pa tako i ove godine.
Danas je u prostorijama tvrtke , Mlinska 90 održano zanimljivo predavanje-radionica pod imenom “Proljeće i zdrava hrana ” koju su održali učenici Obrtniče škole Požega smijer Turisitičko-hotelijeski komerrcijalist i kuhar.
Tvrta Grbić kao i svake godine u proljeće kreće s edukacijama i radionicama pa tako i ove godine. Drago mi je da smo ugostili učenike Obrtničke škole na na čelu s prof. Andreom Drkulec. Oni su na današnjoj radionici pokazali sve ono što su u proteklim danima prikupili u prirosi od samoniklog bilja od srimuša do maotvilca. Od tih su biljaka za danas pripremili jednostavna jela koja su upotpunili s bučinim uljem i nekim drugim dodatcima. Proljeće se budi i trebamo početi razmišljati što jedemo, kakva je to hrana i da uz mala finencijska sredstva i uz bilje iz prirode možeme bitno poboljšati svoju ishranu.
Profesorica Drkulec je rekla da su učenici pripremili svojevrsnu zaboravljanu hranu od samoniklog bilja koje su sami prikupili po našim požeškim poljima i šumama. Što se pripremalo prije i što bi se moglo pripremiti danas kao zdrava hrana i zdravi obrok , pokazali su učenici Obrtničke škole.
Na radionici su se predstvaili učenici Obrtničke škole smjer turističko hotelijerski komercijalist i kuhar . Danijel Dukić pripremio je omlet sa srimušom koji kaže da je srimuš samonikla biljka koja se može pronaći u prirodi .
Kevin Renka – je pripremio srimuš kao prilog , tako da je sotirao srimuš i pomiješao s par komada krumpira
Buduća kuharica Adrijana Adamek pripremila je čičoku uz malo soli , acheta balsamica i bučinog ulja .Adrijana kaže da se čičoka može pronaći u prirodi samo u proljeće kao samonikla biljka, odnosno korijen .
Klara Novinc iz 2 H pripremila je salatu od radića koji se može jest kao salata ili kao dodatak u prehrani.
Ema Čondrić učenica 2 razreda Hotelijesko-turistički komercijalist pripremila je matovilac , kao bečku klasičnu salatu s matovilcem.
Ivana Hounjek pripremila je koprivu kao špinat uz dodatak srimuša.
Marta Bertolan .