Arhiva

Predstavljen planinarsko – turistički zemljovid Papuka

16-01-2019 • 00:00
Rva

Riječ je o jedinstvenoj karti HGSS-a, stanice Požega, koja obuhvaća planinarske putove, poučne, biciklističke i pješačke staze Papuka.

00:00
00:00
Content photo

Riječ je o jedinstvenoj karti HGSS-a, stanice Požega, koja obuhvaća planinarske putove, poučne, biciklističke i pješačke staze Papuka.

Nova, jedinstvena karta HGSS-a, stanice Požega, koja obuhvaća planinarske putove, poučne, biciklističke i pješačke staze Papuka, predstavljena je danas u Velikoj. Karta je izrađena tako da je svaka planinarska staza fizički prođena i zabilježena GPS uređajem te obrađena u GIS aplikaciji što joj daje najveću pouzdanost, a ciljani korisnici tematskog turističko – planinarskog zemljovida su domaći i strani planinari i turisti koji su zainteresirani za boravak i sportsko – rekreativne aktivnosti u prirodi.

Glavni koordinator izrade karte Miroslav Mesić, istaknuo je kakao je karta ozbiljna, precizna i sveobuhvatna, a sadržaj zemljovida donosi čak 320 kilometara planinarskih putova, 210 kilometara biciklističkih staza, 6 kilometara poučnih staza, 37 kilometara konjičkih staza te jednu novinu poput hodočasničke staze u dužini od 35 kilometara. Uneseni su i neki novi sadržaji poput izvornih toponima šumskih lokaliteta, lovačke kuće te piktogrami panoramskih točaka, turističkih ureda, srednjovjekovne baštine. S osobitom pažnjom se na zemljovidu ucrtani svi elementi koji mogu poslužiti za orijentaciju i kretanje teško prohodnih i nepristupačnih zemljišta.

Dopročelnik HGSS-a stanice Požega, Zvonimir Miler naglasio je kako program kartografije HGSS provodi već nekoliko godina, a do sada je objavljeno više od 70 karata pojedinih dijelova Hrvatske. Izradom karte Požeške gore i Dilja zaokružuje se područje Požeško – slavonske županije i krajem 2019. godine bit će završen proces s gotovim kartama Papuka, Psunja, Požeške gore, Dilj gore i Krndije.

Rekao je Miler. U sufinanciranju izrade karte sudjelovale su općine Velika i Kaptol te TZ Požeško – slavonske županije. Načelnik Općine Velika, Vlado Boban zahvalio se svima koji su na bilo koji način sudjelovali u izradi karte.

Zaključio je Boban. Vrijednost izrade karte kreće se oko 250.000 kuna.