Arhiva

Poljoprivrednici, objavljen je Plan natječaja za Program ruralnog razvoja u 2019. godini

07-02-2019 • 00:00
Rva

Iz PANORE pozivaju poljoprivrednike da im se jave za sve potrebne informacije o mjerama i programima koji su objavljeni te saznaju koje mogućnosti im se nude.
 

Content photo
00:00
Content photo
00:00

Iz PANORE pozivaju poljoprivrednike da im se jave za sve potrebne informacije o mjerama i programima koji su objavljeni te saznaju koje mogućnosti im se nude.

O ruralnom razvoju i programima koji su namijenjeni poljoprivrednom sektoru, te mogućnostima koje se pružaju u financiranju projekata na natječajima koji su namijenjeni poljoprivrednim proizvođačima, danas su u prostorijama PANORE – Regionalnog koordinatora razvoja Požeško – slavonske županije na konferenciji za novinare, govorili ravnateljica Senka Horvat i savjetnik za poduzetništvo Stjepan Jakopović. PANORA kao regionalni koordinator razvoja Požeško – slavonske županije prateći različite sektore vrlo je aktivna i u poljoprivredi, a kroz njihove urede prema riječima ravnateljice Horvat na godišnjoj razini prođe stotinjak poljoprivrednika koji traže savjete za mjere i programe, koji se nude. „Kako smo sada negdje na sredini korištenja europskih sredstava za ruralni razvoj, pravi je trenutak za sve one koji su se planirali prijaviti na neke od mjera iz ovog Programa da počnu s pripremama za natječaje.“ pozvala je Horvat i podsjetila kako u sektoru poljoprivrede postoji nekoliko izvora financiranja od kojih je najizdašniji Program ruralnog razvoja, zatim „Vinska omotnica“, koja je namijenjena vinarima, te nacionalni natječaji. PANORA je od početka postojanja Programa ruralnog razvoja pa do sada prijavila 90 projekata u vrijednosti 57 milijuna kuna, istaknula je ravnateljica Horvat.

rekla je Horvat. O prijavljenim projektima u području poljoprivrede na natječaje iz Programa ruralnog razvoja, natječajima Ministarstva poljoprivrede kao i informacijama o novim natječajima, govorio je savjetnik za poduzetništvo Stjepan Jakopović, istaknuvši da od 89 projekta koji su pripremljeni iz područja poljoprivrede njih 86 se odnosi na obiteljska poljoprivredna gospodarstva i obrtnike s područja Požeško-slavonske županije. Vrijednost tih projekata je 12,2 milijuna kuna od čega su četiri već realizirana, njih 12 ukupne vrijednosti oko 1,5 milijuna kuna u ovom trenutku se provodi, a za 56 projekata čekaju se odluke o financiranju. Jakopović je pozvao sve zainteresirane poljoprivrednike da se jave u PANORU gdje će dobiti sve potrebne informacije o mjerama i programima koji su objavljeni te saznaju koje mogućnosti im se nude.

rekao je Jakopović, i dodao, kako Program ruralnog razvoja nisu samo dvije, tri mjere koje su najpopularnije, nego postoji velik broj mogućnosti, a jedna od njih je i ona koju provodi HAMAG BICRO, a odnosi se na mikro i male zajmove za ruralni razvoj. „Riječ je o mjeri koja je dio financijskih instrumenata i omogućava ostvarivanje kredita po puno povoljnijim kamatnim stopama u odnosu na one koje se mogu dobiti u kreditnim institucijama.“ – zaključuje Jakopović.