Arhiva

Park prirode Papuk slavi 20.-ti rođendan !!!

01-04-2019 • 00:00
Rva

Glavno obilježje istočnog dijela Hrvatske – Slavonije – su nizinske ravnice s velikim kultiviranim područjima. Iz te ravnice koja je nekad bila dno Panonskog mora izdižu se planine na gotovo tisuću metara nadmorske visine. Jedna od tih planina je i Papuk – najljepša planina Slavonije.

 

Content photo Content photo

Papuk – najljepša planina Slavonije.

Svojom iznimnom prirodnom ljepotom ovo je područje oduvijek privlačilo zaljubljenike u prirodu, pa je stoga Zastupnički dom Hrvatskog državnog sabora donio Zakon o proglašenju Parka prirode Papuk 23. travnja 1999. godine zbog iznimne geološke i biološke raznolikosti i vrijedne kulturno- povijesne baštine.

U rujnu 2007. godine na sedmoj sjednici Europske Mreže Geoparkova kojoj je domaćin bio škotski park North West Highlands Papuk je postao prvi hrvatski geopark i 30. član europske mreže te član UNESCO-ve svjetske mreže geoparkova. Ovo priznanje omogućilo je kvalitetniju promociju Papuka na međunarodnoj razini i još veću razinu zaštite parka. To je od velikog značaja za lokalnu zajednicu i održivi razvoj šireg područja parka.

 

Aktivnosti Parka prirode Papuk usmjerene su na zaštitu, očuvanje i promicanje temeljnih prirodnih i kulturnih vrijednosti Parka.  Kako bismo obilježili naš rođendan, kroz cijeli mjesec travanj organizirati ćemo brojne aktivnosti, a i pripremili smo razne pogodnosti za naše posjetitelje.

Prva u nizu jest besplatan ulaz u biser Papučkog gorja, najljepšu gorsku dolinu – Park šumu Jankovac za sve posjetitelje i to u razdoblju od 01. travnja do 05.travnja.
Šetnja, planinarenje, vožnja biciklom, trčanje, odaberite omiljenu aktivnost i upustite se u avanturu papučkim šumama.


Dođite I uživajte u blagodatima čiste prirode I neodoljivog Papuka!

#20godina   #100postopapuk   #geoparkpapuk   #slavimorođendan  #namavrijedno