Arhiva

Ovdje, u srcu Kutjeva, niknut će Kuća graševine

28-11-2019 • 00:00
Rva

Požeško-slavonska županija i Grad Kutjevo smatraju da je kupovina nekretnine u njihovom zajedničkom interesu te su je voljni kupiti od Kutjeva d.d. 

Content photo

Požeško-slavonska županija i Grad Kutjevo smatraju da je kupovina nekretnine u njihovom zajedničkom interesu te su je voljni kupiti od Kutjeva d.d.

Pred vijećnicima Županijske skupštine Požeško-slavonske županije idućeg tjedna naći će se Prijedlog Zaključka o kupovini nekretnine u vlasništvu Kutjeva d.d. za potrebe projekta „Kuća graševine“.

Župan Alojz Tomašević predložio je Županijskoj skupštini da donese odluku o kupovini nekretnine u vlasništvu Kutjeva d.d., zajedno s Gradom Kutjevom, ukupne površine 9.066 m2 u samom centru Kutjeva. Na čestici se nalazi više poslovnih zgrada, a u Zaključku stoji da navedena nekretnina u potpunosti odgovara potrebama projekta „Kuća graševine“, te je na njoj moguće izgraditi „Kuću graševine“ s popratnim sadržajima.

Požeško-slavonska županija i Grad Kutjevo smatraju da je kupovina nekretnine u njihovom zajedničkom interesu te su je voljni kupiti pod uvjetima dogovorenima na sastanku u rujnu ove godine. U promemoriji s tog sastanka stoji da je „Svijet graševine“ strateški projekt Požeško-slavonske županije, koji povezuje pleterničko, pakračko i kutjevačko vinogorje, čiji je cilj razvoj kulture vinskog turizma. Jezgru projekta činio bi upravo centar za posjetitelje u Kutjevu – „Kuća graševine“, a preostale dvije točke su Muzej bećarca u Pleternici te Spahijski podrum u Pakracu. Kompleks gradskog centra u Kutjevu bit će podijeljen u šest funkcionalnih cjelina i to „Kuću graševine“, gradsku dvoranu, hotel, restoran, trgove i parking.

Županija i Grad Kutjevo ponudili su za navedenu nekretninu 650.000 eura u kunskoj protuvrijednosti na dan uplate, a vlasništvo nad nekretninom bi bilo u jednakim dijelovima između Grada Kutjeva i Požeško-slavonske županije. Polovicu iznosa Kutjevu d.d. trebali bi uplatiti do sredine 2020. godine, a preostali dio do sredine 2021. godine.