Arhiva

Konferencija o volonterstvu – kako osnažiti volontersko djelovanje u lokalnoj zajednici?

05-11-2019 • 00:00
Rva

U organizaciji Eko centra Latinovac, u Požegi je danas održana Konferencija o volonterstvu, aktivnost u okviru projekta „Održivi razvoj zajednice – Korak 1“, financiranog od strane Europske komisije kroz program Europske snage solidarnosti

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

U organizaciji Eko centra Latinovac, u Požegi je danas održana Konferencija o volonterstvu, aktivnost u okviru projekta „Održivi razvoj zajednice – Korak 1“, financiranog od strane Europske komisije kroz program Europske snage solidarnosti

U organizaciji Eko centra Latinovac, u Požegi je danas održana Konferencija o volonterstvu, aktivnost u okviru projekta „Održivi razvoj zajednice – Korak 1“, financiranog od strane Europske komisije kroz program Europske snage solidarnosti.

Danijela Beretin iz Eko centra Latinovac istaknula je da žele kroz pozitivne praktične primjere potaknuti što više dijaloga, vezano za volonterstvo na području Požeško-slavonske županije i Republike Hrvatske. „Kroz rad smo prepoznali da ne postoji dovoljno povezanosti među nama ili nedovoljno informacija, a što ovom konferencijom želimo promijeniti, potaknuti veću angažiranost djece i mladih u području volontiranja i osmisliti neke zajedničke projekte.“- , rekla je Beretin.

Udruga Oppidum posljednje tri godine organizira volonterske aktivnosti, otkad je formiran Volonterski centar Požega. Sanja Stojanović iz Oppiduma istaknula je kao primarnu funkciju centra promicati volonterstvo u zajednici te biti podrška organizatorima volontera, pomoći im u njihovom radu te želji da se uključe u aktivnosti.  „Prema statistici koju vodi Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, dolazi do porasta prijavljenog broja volontera i volonterskih sati. Problem je što se dosta volonterskih aktivnosti ne bilježi i ne prijavljuje, a na terenu sigurno ima puno više organizatora i aktivnih volontera.“- , izjavila je Stojanović. Čest problem je i motivirati volontere da se uključe u aktivnosti, a potom kako ih zadržati.

Bernarda Mautner, voditeljica info centra i volontera Aurea Festa Požega, i sama je bila volonterka kad se 2016. godine priključila festivalu. Već sljedeće godine postala je voditeljica volontera, a naglasila je da se 2017. godine prijavio velik broj maloljetnih osoba, što je predstavljalo problem, s obzirom na to da festival zna trajati do dugo u noć.

„Stoga smo 2018. godine kontaktirali Volonterski centar u Požegi te kreirali kvalitetniji obrazac za prijave, dostupniji i jasniji i uspostavili suglasnost zakonskih zastupnika maloljetnih volontera.“ -, rekla je Mautner.

Broj volontera zainteresiranih za Aurea Fest Požega iz godine u godinu raste, a njihov doprinos je nemjerljiv.

„Volontere smo kroz godine uspjeli privući promocijom, ali i razvijanjem festivalskih programa bližih mladim, kojima je postalo zanimljivo sudjelovati u takvim stvarima. Odjenuli smo ih u njihove majice, čime su dobili na značaju, a ljudi su počeli uočavati koliko ih je i koliko doprinose. Složiti ili ukloniti 800 stolica na Trgu Svetog Trojstva u svega desetak minuta bez njih bi bilo teško izvedivo. No, osim što pomažu, volonteri stignu i uživati u programu, a često imaju pristup događanjima kojima drugi posjetitelji nemaju, što također može biti motivacija za sudjelovanje.“- , zaključila je Mautner.

Pozitivne primjere prakse vezano za volontiranje predstavili su i Darnika Milemdi iz Centra za podršku i razvoj civilnog društva „Delfin“ Pakrac, Katarina Bajt iz Volontersko-kreativnog kluba Obrtničke škole Požega, Matija Malinović iz Udruge ISKRA te Mario Miličević iz Eko centra Latinovac.

U nastavku programa bilo je riječi o tome kako poboljšati i osnažiti volontersko djelovanje u lokalnoj zajednici, s naglaskom na veće uključivanje djece i mladih.