Arhiva

Gojzerice na Medvednici: Pun kombi (i malo više) Slavonaca posljednji zimski vikend proveli na Zagrebačkom gorju….i bilo im je odlično

21-03-2019 • 00:00
Rva

Iako je Medvednica svega sat i pol vožnje udaljena od Požege, ovim su zagrebačkim gorjem neke od "gojzerica" planinarile po prvi puta

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Iako je Medvednica svega sat i pol vožnje udaljena od Požege, ovim su zagrebačkim gorjem neke od “gojzerica” planinarile po prvi puta

Iako je Medvednica svega sat i pol vožnje udaljena od Požege, ovim su zagrebačkim gorjem neke od “gojzerica” planinarile po prvi puta. No, nakon izleta koji je našem vodiču Davorinu Veiru (Požežaninu sa zagrebačkom adresom) bio prvi ozbiljan organizacijski i vodički zadatak, zasigurno ćemo se vratiti.

Slaganje ekipe, totalno ludilo . Iz Požege nas je u ranim jutarnjim satima krenulo 11: Dražen, Vesna, Jurica i Lucija (istog prezimena Jakoubek), Višeslav, Gabi, Nino, Jana, Marko, Dalibor i Lidija. U Zagrebu nas čeka vodič Davorin i s njim Mile, Tomislav, Martina i Petar. Oni su pak putem, u studentskom domu, pokupili i petog Jakoubeka (Brunu), požeškog studenta s varaždinskom adresom koji je baš za ovu priliku došao do Zagreba. Pridružuje se i Iva iz Dugog sela te Hrvoje iz Jastrebarskog. 

Polazak na turu je u Gračanima, kod potoka Bliznec. Prognoza se u međuvremenu malo promijenila pa nas je umjesto očekivanog sunca i 18 stupnjeva dočekalo prohladno i pomalo tmurno jutro. No, vrlo brzo smo se zagrijali hodajući najpoznatijom stazom na Medvednici – Bikčevićevom stazom. Na odmorištu Njivice smo malo uzeli zraka te nastavili do  PD Hunjka na 877 metara nadmorske visine. Tamo nam se pridružio i 20. član ovog izleta Željko, također Požežanin na radu u Zagrebu.

Nakon poznatih štrudli, gulaša i slavonskih specijaliteta iz ruksaka, uslijedila je prava planinarska poslastica, spuštanje Horvatovim stubama. 500 ih je. Staza postaje sve zanimljivija, priroda sve ljepša, a na vrhu Sljemena (1.033mnv) dočekao nas je snijeg i skijaši.

Zacrtani cilj za prvi dan je ostvaren. Uslijedio je spust do PD Runolist. Kako smo bili jedini “spavači” u domu, valjalo je to iskoristiti za druženje uz dobru večeru i odličnu glazbu za koju se pobrinuo podmladak Gojzerice.

Drugog dana krećemo prema zapadnom dijelu Medvednice. Dan kao izmišljen, sunce i 18 Celzijevih stupnjeva. Hodamo Leustekovom stazom preko Brestovca i nekadašnjeg lječilišta oboljelih od tuberkuloze do PD Grafičar. Tu se valjda toga dana popelo pola Zagrepčana s djecom i kućnim ljubimcima. Uslijedio je poduži odmor i guštanje na suncu. Za kraj nam je vodič organizirao posjet rudniku Zrinski nakon kojeg smo se preko Oltara domovine na Medvedgradu spustili do Šestinskog Lagvića. 

Dva su dana proletjela u trenu. Nahodali smo se, uživali na svježem zraku, prehodali Medvednicu uzduž i poprijeko, umorili, odmorili, napjevali, ostavili brige po strani i napunili baterije za novi radni tjedan. Sljedeći vikend su “Jaglaci”, potom Krndijski stijenjaci, a onda još jedan izlet u organizaciji “Gojzerice” – Istra, Žbevnica. 

Još nije kasno da nam se pridružite!