Arhiva

[FOTO] Otvorena je prekrasna multimedijalna dvorana u Pleternici

01-12-2019 • 00:00
Rva

Na prvu nedjelju Došašća i uoči Dana grada, svoja vrata je danas otvorila nova multimedijalna dvorana u Pleternici.

Content photo Content photo Content photo
00:00
Content photo Content photo Content photo
00:00
Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Na prvu nedjelju Došašća i uoči Dana grada, svoja vrata je danas otvorila nova multimedijalna dvorana u Pleternici

Na prvu nedjelju Došašća i uoči Dana grada, svoja vrata je danas otvorila nova multimedijalna dvorana u Pleternici.

Izgradnja dvorane glavni je dio velikog projekta “Interpretacijskog centra Terra Panonica” Grada Pleternice, vrijednog blizu 25 milijuna kuna, od čega su sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj gotovo 20 milijuna kuna.

Dvorana ima 245 sjedećih mjesta, a koristit će se za predstave dječjih vrtića i škole, brojnih udruga koje djeluju na području grada, izložbe, kazališne predstave, filmove i animirane filmove, edukacije, radionice kao i predstojeću Svečanu sjednicu Gradskog vijeća Grada Pleternice. Mnogi su već danas htjeli vidjeti ovo impresivno zdanje, pa je prigodom svečanosti otvaranja dvorana bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Na samom početku, gradonačelnica Antonija Jozić podsjetila je na podatak da je Pleternica u Top 10 gradova u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz fondova EU. Evo što je odgovorila na pitanje zašto je dvorana otvorena baš danas, a ne u petak na Dan grada.

Dodala je da su sve investicije i potpore u Pleternici u korist obitelji, djece i stvaralaštva, za daljnji kulturno-društveni razvoj Pleternice. Prisjetila se kako je dvorana nekad izgledala derutno, a danas je to prostor na koji mogu biti ponosni. Novi izgled oblikovao je arhitekt Andrija Rusan, a rekonstruirala ga je požeška tvrtka Presoflex gradnja.

Župan Alojz Tomašević, koji je odrastao na prostoru Pleternice, čestitao je gradonačelnici Pleternice na projektu, rekavši da je naša županija među prvima po privlačenju sredstava iz EU prema brojnu stanovnika, složivši se s gradonačelnicom da je sve što se radi za budućnost, za mladost koja će baštiniti ono što se danas radi.

Ravnatelj SAFU-a, Baranjac Tomislav Petric, istaknuo je da je izgradnja dvorane dio „Projekta Slavonija, Baranja i Srijem“, kojim se u protekle tri godine pokušava u usmjeriti novac u ovaj dio Hrvatske, prisjetivši se i drugih projekata koji su provedeni ili se provode na području Požeško-slavonske županije.

Multimedijalnu dvoranu otvorio je Davor Huška, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU i njegov izaslanik, te čestitao svima koju su sudjelovati na ovom projektu. Istaknuo je da je Grad Pleternica u financiranju sudjelovao sa svega 4% iz gradskog proračuna, dok je sve ostalo sufinancirano kroz fondove EU i ministarstva.

Dvoranu je blagoslovio župnik župe sv. Nikole Biskupa i rektor svetišta Gospe od Suza, velečasni Antun Ćorković. Povodom otvorenja, program su prvi u novoj dvorani održali učenici i profesori Glazbene škole Požega.

Po dovršetku programa, gradonačelnica Jozić je sa svojim sugrađanima upalila prvu adventsku svijeću na Trgu bećarca, gdje su uz blagdanske pjesme poželjeli mir i dobro tijekom Došašća i blagdana koji su pred nama.