Arhiva

Erasmus+: Slavonske narodne nošnje na Siciliji

02-04-2019 • 00:00
Rva

Četvero učenika i dvije profesorice Ekonomske škole Požega boravili su na talijanskom otoku Siciliji, kroz Erasmus+ projekt "Moja kultura - tvoja kultura - naša kultura"

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Četvero učenika i dvije profesorice Ekonomske škole Požega boravili su na talijanskom otoku Siciliji, kroz Erasmus+ projekt “Moja kultura – tvoja kultura – naša kultura”

Četvero učenika, Karla Samaržija iz 1.a razreda, Matej Grbeš iz 2.a te Ana Pavlović i Tomislav Marić iz 3.h i dvije profesorice Ekonomske škole Požega, Jelena Kovačević i Marija Šag Sadilek, boravili su na talijanskom otoku Siciliji, u gradu Partinico, gdje su sudjelovali u drugoj mobilnosti Erasmus+ KA2 projekta „Moja kultura – tvoja kultura – naša kultura“, koji se bavi razmjenom kulturnih tradicija različitih partnerskih zemalja – Italije, Turske, Grčke, Portugala, Rumunjske i Hrvatske.

Tema talijanskog susreta bila je narodni ples i nošnja. Svaka je zemlja predstavila svoj karakteristični ples:  dvoje je učenika bilo odjeveno u tradicionalnu odjeću, a drugih je dvoje pojasnilo i prezentiralo porijeklo i značenje plesa te pojedine dijelove nošnje.

Sudionici mobilnosti imali su priliku posjetiti Palermo, Monreale, Agrigento, Sciaccu, Erice, solane Mothia, Marsala, Terrasini, Balestrate i naravno Partinico.

Suze u očima učenika i nastavnika u vrijeme pozdravljanja još su jednom pokazale da kulturne ili vjerske razlike ne mogu biti prepreka mirnom suživotu, već su izvor kulturnog obogaćivanja i prijateljstva. Sljedeća je mobilnost u Vila Real de Santo António u Portugalu u svibnju 2019.,  gdje će tema biti slikanje.