Arhiva

Zašto su vijećnici HDZ- a bili suzdržani na izvješće o radu župana Tomaševića?

17-03-2018 • 00:00
Rva

Osvrt Kluba vijećnika SDP-a na posljednju sjednicu Skupštine Požeško-slavonske županije.
 

Content photo

Osvrt Kluba vijećnika SDP-a na posljednju sjednicu Skupštine Požeško-slavonske županije.

Klub vijećnika SDP-a na današnjoj konferenciji za novinare, osvrnuo se na posljednju sjednicu Skupštine Požeško – slavonske županije, posebno na kako su istaknuli ovom prilikom, bitnu i važnu točku dnevnoga reda, polugodišnje izvješće o radu Župana za drugu polovicu 2017. godine.

Bruno Horvat podsjetio je kako je SDP-ov klub vijećnika bio suzdržan na tu točku dnevnoga reda te kako su glavni razlozi njihovog nezadovoljstva ne praćenje županijske razvojne strategije gdje se kroz županovo izvješće nije moglo vidjeti što je, koliko i u kojoj mjeri župan radio prema temeljnom dokumentu razvoja ove Županije.

„Samim tim ne znamo kuda idemo, kako idemo i u kojoj mjeri napredujemo kroz navedeni plan. Također smatramo da je poduzetnička i gospodarska aktivnost Županije gotovo nevidljiva te nemamo jasan plan razvoja gospodarstva. Poticanje odnosno subvencioniranje trgovačkih društava, zadruga i obrtnika gotovo da i ne postoji što mi ne možemo nikako podržati. Požeško – slavonska županija je izrazito poljoprivredna Županija međutim u izvješću koji je došlo pred nas ne vidi se konkretna i potrebita pomoć našoj poljoprivredi.“ – rekao je Horvat.

Kaže kako je Županija za razvoj poljoprivrede, odnosno ruralni razvoj uložila samo 140.000 kn za 21 OPG. Stavka za ruralni razvoj je bila 300.000 kn u proračunu što znači da je realizacija jako loša. „Sigurno ima OPG-ova koji mogu i trebaju ostvariti poticaje međutim iz svega navedenog ili poljoprivrednici nisu znali za projekte ili je stavka za ruralni razvoj samo na papiru.“ – rekao je Horvat i dodao kako će se Klub vijećnika SDP-a izrazito aktivirati i pratiti gospodarska kretanja, poticaje u poljoprivredi te infrastrukturne projekte u Županiji te će se za iste i zalagati jer smatraju da je ulaganje u gospodarstvo zapravo ulaganje u budućnost ovog kraja i jer samo tako se može nadati boljim demografskim kretanjima i ostanku mladih obitelji.

„Da nam je trenutno situacija loša i gotovo bezidejna najbolje govori podatak da je županijska razvojna strategija za razdoblje 2016. – 2020. još u postupku izrade. Pametnom dosta.“ – kaže Horvat.

„Klub vijećnika SDP-a je bio suzdržan na ovo izvješće zbog svih navedenih razloga i argumenata ali zašto su vijećnici HDZ-a bili suzdržani prilikom glasovanja bez ikakvog obrazloženja ostavljamo građanima i medijima da sami prosude i donesu zaključak.“ – poručio je Horvat.

Vijećnici SDP-a na zadnjoj su sjednici postavili na aktualnom satu i dva vrlo važna pitanja koja se odnose na razvoj infrastrukture i turizma na području naše Županije. Prvo je bilo što će Županija konkretno poduzeti s prostorom bivšeg odmarališta na Zvečevu koji od rata stoji devastiran i napušten, a veliki je turistički i gospodarski potencijal. Drugo je bilo vezano uz rekonstrukciju ceste od Velike do Jankovca koja je strahovito bitna za cestovni razvoj i povezivanje Požeško – slavonske i Virovitičko- podravske županije, a buduća cesta prolazi i kroz Park prirode Papuk što je i bitno za razvoj parka i turizma. SDP-ovci stoga očekuju od Požeško-slavonske županije da napravi konkretne i opipljive korake s rokovima kako bi se navedeni projekti i ostvarili u interesu građana. Kažu kako će navedene projekte pratiti i izvještavati javnost o istima.