Arhiva

Velika voda poplavila Frankopansku ulicu u Požegi, stanovnici ogorčeni

02-08-2018 • 00:00
Rva

Snažna kiša koja je zahvatila Požegu u poslijepodnevnim satima prouzročila je probleme i u Frankopanskoj ulici gdje je poplavljeno dvorište i poslovni prostor te podrumi obližnjih kuća. Obišao ih je gradonačelnik Darko Puljašić

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Snažna kiša koja je zahvatila Požegu u poslijepodnevnim satima prouzročila je probleme i u Frankopanskoj ulici gdje je poplavljeno dvorište i poslovni prostor te podrumi obližnjih kuća. Obišao ih je gradonačelnik Darko Puljašić

Snažna kiša koja je zahvatila Požegu u poslijepodnevnim satima prouzročila je probleme na više lokacija u gradu. Odvodni kanali i kanalizacija nisu bili u stanju progutati ogromnu količinu vode u kratkom razdoblju, pa su poplavljeni podrumi i dvorišta obiteljskih kuća.

Visoka voda pogodila je i stanovnike  Frankopanske ulice, gdje je poplavljeno dvorište i poslovni prostor te podrumi obližnjih kuća. Stanovnici su ogorčeni, a među njima je i Tomica Galović s kućnog broja 6.

„Problem je neodržavanje oborinskih voda. Kanalizacijska mreža je niskog kapaciteta, iz negdje 1956. godine. Gore se prema Varelovcu izgradilo 1.000 kuća koje su se priključile na istu mrežu. Oborinske vode imaju preljevnicu koja, kada ne može pokupiti svu oborinsku vodu, prebacuje u kanalizaciju i ta ista kanalizacija završava nama u podrumu. Kome god se obratimo prebacuju lopticu. Svi beru plaću, a mi sami saniramo štetu. Kapacitet ovih cijevi odvodnih kanala je da može progutati i najjaču kišu, no rješenje je rešetka na plovak. Ja sam na svoju inicijativu godinama vezao žicu i podizao rešetku kad je kiša i poplave nema. Kad je spušteno dobijemo ovo što dobijemo“, rekao je Tomica Galović.

U ovoj kiši najteže je prošao Davor Bušić, vlasnik tvrtke koja posluje na početku Frankopanske ulice. U dvije godine koliko je ovdje, ovo je prvi puta da su poplavljeni. Voda je potopila dvorište s automobilima, u koje nasreću nije prodrla. No, ono što Bušića više brine jest alat za proizvodnju garažnih vrata koji se našao pod vodom. Očekuje da netko preuzme odgovornost i riješi njihove probleme, jer oni kao poduzetnici plaćaju sve što se od njih traži i isto očekuju zauzvrat.

Na naš poziv u Frankopansku je došao i gradonačelnik Darko Puljašić.

„Pale su 22 litre kiše u 15 minuta. Mi možemo raditi što hoćemo, ali to je nevjerojatna količina vode u kratkom roku. Naravno da Hrvatske vode trebaju održavati kanale, no krš u njih bacamo svi, začepilo se i prelilo preko. Jedino rješenje je kod rekonstrukcije ceste D-38 koja ide, gdje su predviđena tri propusta, da se ta ogromna količina vode prelije u Orljavu. Žalosno je i što naši sugrađani često spoje svoje oborinske vode u kanalizaciju i onda događaju se ovakvi problemi. Da su spojili na cestu ovo se ne bi dogodilo“, smatra Puljašić.

On je obišao poslovni prostor obitelji Bušić te obećao sutra ujutro poslati kolege da vide što i kako im iz Grada mogu pomoći.