Arhiva

SDP Požeško-slavonske županije beskompromisno protiv rodbinskog i stranačkog zapošljavanja

27-10-2018 • 00:00
Rva

Županijska organizacija SDP-a Požeško-slavonske županije,  nakon uspješno provedenih izbora za organe Županijske organizacije,  dana 25.10.2018.g. je održala  konstituirajuće  sjednice  Županijskog odbora i  Predsjedništva

Županijska organizacija SDP-a Požeško-slavonske županije, nakon uspješno provedenih izbora za organe Županijske organizacije, dana 25.10.2018.g. je održala konstituirajuće sjednice Županijskog odbora i Predsjedništva

Županijska organizacija SDP-a Požeško-slavonske županije,  nakon uspješno provedenih izbora za organe Županijske organizacije,  dana 25.10.2018.g. je održala  konstituirajuće  sjednice  Županijskog odbora i  Predsjedništva.

Na navedenim sjednicama članovi su jednoglasno podržali aktivnosti kojima bi se aktivirale lokalne organizacije koje već duži period ne djeluju, te su podržali ubrzano provođenje izbora u tim općinskim i gradskim organizacijama.  Dogovorena  je decentralizacija stranke i davanje velike važnosti svim lokalnim organizacijama, te su podržani prijedlozi kojim bi lokalne organizacije koje ne raspolažu prostorom za rad dobile na raspolaganje adekvatne prostore.

Nakon svih , a cijeloj hrvatskoj javnosti poznatih „biblijskih zbivanja“ koji su ovoga ljeta  zadesila požešku organizaciju ,  članstvo SDP  Požeško-slavonske županije  je pokazalo još jaču volju i htjenje da izabere novo rukovodstvo s  kojim  će na načelima slobode, jednakosti, pravde i solidarnosti  kao temeljnim načelima europske socijaldemokracije dati svoj obol u uspostavljanju društva    koje bi moralo   funkcionirati na načelima koja su primjerena društvima koja se nalaze u Europskoj uniji u 21. stoljeću.

Beskompromisno ćemo se boriti, među ostalim temeljnim vrijednostima europske socijaldemokracije,  za društvo u kojem bi  svi naši građani ostvarivali  pravo na jednakost  bez obzira na spol, dob, nacionalnost, vjeroispovijest i političku opredijeljenost.

Od svih naših programskih načela, ovo načelo smatramo nultom točkom bez koje se ne može ostvariti društvo koje po svom funkcioniranju pripada uljuđenoj demokraciji.

Na žalost svjedoci smo da aktualna HDZ-ova vlast u  našoj Županiji, gradovima i općinama, jednakost shvaća na svoj osebujan način, zbog kojeg smo vrlo često bili „gosti“ a nažalost sada već i „domaćini“ u svim medijima koji pišu  o rodbinskom odnosno  stranačkom zapošljavanju  i to vrlo često  na „radna“ mjesta čiju svrsishodnost vide samo oni koji su takve poslove udijelili  i oni koji takve poslove „obavljaju“.

U našoj Županiji i gradu kroz „vladavinu“  HDZ-a se stvaraju plemenske tvrtke  u kojoj  stranački moćnici (Župan, gradonačelnici,  dogradonačelnici i ostali stranački moćnici) zapošljavaju svoje supruge na ravnateljska mjesta, očeve inauguriraju kao gurue i koordinatore, zapošljavaju rodbinu po kumskoj,  izravnoj i pobočnoj liniji, a ako nema rodbine bez posla   zapošljavanju isključivo  članove HDZ-a.  Aktualna vlast ne zapošljava prema potrebama poslovanja, veće prema obvezama koje imaju prema rodbini i prema stranačkim potrebama. Posljedice su porast cijena komunalnih  i ostalih davanja naših građana i poduzetnika.

Tako zaposlenima to izgleda potpuno prirodno, jer „njihovi“ su na vlasti, te je normalno da ostali rade u privatnim tvrtkama i svoj teško zarađeni prihod kroz razna porezna davanja usmjeravaju u plaće tako zaposlenih. Takva praksa, a što su pokazala istraživanja, je jedan od glavnih razloga odlaska mladih u inozemstvo. Navedeno je u skladu s činjenicom da smo na ljestvici percipirane korupcije među 180 zemalja na 49. mjestu i da se iz godine u godinu uspinjemo. 

SDP požeško-slavonske županije će se kroz svoj rad u narednom periodu, pored ostalih tema, beskompromisno suprotstaviti takvoj praksi, te će se zalagati za racionalizaciju županijskih i gradskih tvrtki, za zapošljavanje koje je nužno za rad navedenih ustanova, i to zapošljavanje svih članova naše zajednice bez obzira na rodbinsku, stranačku, vjersku i ostalu pripadnost.  Navedenim postupanjem uz ostvarivanje načela jednakosti, ostvarili bi  i prilične uštede (koje ćemo u narednom periodu i prezentirati i konkretizirati) te bi na taj način fiskalno rasteretili naše građane i privrednike.

I na kraju ovog  kratkog predstavljanja  našeg viđenja društva u kojem živimo želimo pozvati sve naše članove koji su do sada bili neaktivni zbog određenih razloga, sve one koji su morali istupiti iz Stranke zbog svojih kritičkih stavova o radu stranke i naravno sve one koji nikada nisu bili u  Stranci, a zastupaju prezentirana načela,  da nam se pridruže na zajedničkom putu i  zajedničkoj borbi u bolje i pravednije društvo u kojem živimo  i u kojem nam djeca neće odlaziti u zemlje EU kao radna snaga zbog nejednakosti u ostvarivanju svojih prava. Također smo spremni razgovarati sa svim strankama, udrugama  i pojedincima koji participiraju ili žele participirati u društveno-političkom  životu na navedenim načelima i dogovoriti suradnju, jer smo svjesni da navedena načela nisu svojstvena samo socijaldemokratima već svim ljudima koji žele živjeti uljuđenim i  uređenim društvima.