Arhiva

[PROMO]Vrijeme je za ljetne gume!

18-04-2018 • 00:00
Rva

Ukoliko još niste stigli ugraditi ljetne gume, a stare su već dotrajale i oštećene, provjerite akcijsku ponudu ljetnih guma u Vama najbližoj CIAK Auto poslovnici.

Content photo Content photo Content photo

Ukoliko još niste stigli ugraditi ljetne gume, a stare su već dotrajale i oštećene, provjerite akcijsku ponudu ljetnih guma u Vama najbližoj CIAK Auto poslovnici.

Ukoliko još niste stigli ugraditi ljetne gume, a stare su već dotrajale i oštećene, provjerite akcijsku ponudu ljetnih guma u Vama najbližoj CIAK Auto poslovnici. Za sve gume kupljene u našim poslovnicama osigurali smo besplatnu ugradnju istih putem naše mreže servisnih partnera diljem zemlje. Jer CIAK Auto uvijek daje više.

Kao što smo prethodno spomenuli, vrijeme je zamjene zimskih guma ljetnima i gume skinute s automobila moramo uskladištiti do dolaska zime pri čemu je iznimno važno pridržavati se određenih pravila. Vijek trajanja vaših pneumatika nemoguće je predvidjeti. Međutim, njihov vijek trajanja i performanse možete poboljšati pravilnim rukovanjem i skladištenjem kad nisu u upotrebi.
Ako pneumatici stoje na otvorenom i ne koriste se dulje vrijeme (mjesec dana ili dulje), njihova površina postaje suha i pojavljuju se napukline koje se nazivaju zimske napukline ili ozonske rupe. Zbog toga pneumatike uvijek skladištite na hladnom, suhom, čistom i zatvorenom mjestu.
Ako pneumatike skladištite na mjesec dana ili dulje, uklonite s njih svu težinu podizanjem vozila ili skidanjem pneumatika s vozila. U protivnom može doći do oštećenja, preuranjenog starenja ili iznenadnih problema na pneumaticima.
Prilikom skladištenja pneumatika, uvijek ih uskladištite dalje od izvora topline koju proizvode vruće cijevi ili električni generatori. Provjerite je li skladišni prostor čist i da nema masti, benzina ili drugih tvari koje bi mogle oštetiti gumu. Pneumatici koji su tijekom skladištenja izloženi takvim tvarima mogu se naglo oštetiti pri sljedećem korištenju.
Uvjeti za pravilno skladištenje
Pneumatici se moraju skladištiti:
•    Na suhim, temperiranim mjestima s dobrom ventilacijom koja su zaštićena od direktne sunčeve svjetlosti i vremenskih nepogoda
•    Daleko od kemijskih tvari, otapala ili ugljikovodika
•    Daleko od oštrih, metalnih predmeta, drveta itd.
•    Daleko od svih izvora topline, otvorenog plamena, zapaljivih predmeta i materijala koji mogu uzrokovati iskrenje ili električni izboj
•    Daleko od izvora koji proizvode ozon (transformatori, električni motori, uređaji za zavarivanje itd.)
Za dugoročno skladištenje, postavite pneumatike okomito na police koje su najmanje 10 cm podignute od tla. Malo ih zarotirajte jednom mjesečno kako se ne bi iskrivili. Ako se pneumatici ne koriste dulje vrijeme, redovito provjeravajte tlak u pneumaticima i održavajte ga na vrijednosti koju propisuje proizvođač.

Ako budete poštovali ovih nekoliko uputa za skladištenje vaši pneumatici ostat će u savršenom stanju:
•    Prije skidanja pneumatika, označite njihov položaj na vašem automobilu. Tako ćete sljedeće sezone prednje pneumatike moći postaviti straga za ravnomjerno trošenje. Očistite kotače i pneumatike vodom i osušite ih kako biste spriječili hrđanje
•    Uklonite sve kamenčiće i prljavštinu iz utora pneumatika. Ako se pneumatici nalaze na naplatcima, objesite ih ili položite na tlo. Ako su skinuti s pneumatika skladištite ih u uspravnom položaju ili prazne. Idealno mjesto za skladištenje vaših pneumatika je daleko od svjetlosti, na hladnom i suhom mjestu. Svakako ih nemojte skladištiti u blizini otapala (gorivo, ulje, itd.)
•    Ukoliko ne želite gume ostaviti nekom na čuvanje, trebali biste im osigurati adekvatan prostor. Najbolje bi bilo da to bude podrum koji je suh, mračan i hladan, a ne garaža, tavan ili šupa gdje tokom godine dolazi do velikih temperaturnih promjena
•    Gume možete slagati vertikalno, jednu pored druge – ukoliko nisu na felgama i s vremena na vrijeme ih treba okretati da bi se težina ravnomjerno raspoređivala ili ih možete slagati vodoravno, simetrično jednu na drugu – ukoliko su na felgama i povremeno ih treba preslagivati, tako da ona koja je bila na dnu bude na vrhu.

Ukoliko ne možete ispuniti gornje uvjete ili nemate prostor za skladištenje, pneumatike uvijek možete povjeriti na čuvanje u hotel za gume.
Detalje provjerite u najbližoj CIAK Auto poslovnici, pozivom na besplatni info telefon 0800 33 88 ili upitom na mail prodaja@ciak-auto.hr.