Arhiva

Požeško – slavonskim vinogradima prijeti Zlatna žutica vinove loze

25-05-2018 • 00:00
Rva

Svi koji posjeduju vinovu lozu pozvani su da u istom terminu od 1. do 5. lipnja, pa potom od 15. do 20. lipnja svoju lozu zaštite sistematičnim dozvoljenim insekticidom.

Content photo
00:00
Content photo
00:00

Svi koji posjeduju vinovu lozu pozvani su da u istom terminu od 1. do 5. lipnja, pa potom od 15. do 20. lipnja svoju lozu zaštite sistematičnim dozvoljenim insekticidom.

Zlatna žutica vinove loze (Flavescens doree), smatra se jednom od najdestruktivnijih i najštetnijih bolesti vinove loze u Europi, jer se u vinogradima u kojima se pojavi brzo širi i vrlo brzo poprima razmjere epidemije, pričinjavajući velike štete u gubitku grožđa i trajnom gubitku zaraženih trsova.

Uzročnik Zlatne žutice je fitoplazma, jednostanični bakterijski organizam koji živi i razmnožava se u provodnom sustavu biljaka, a epidemijsko širenja bolesti uzrokuje za sada jedini poznati prirodni vektor američki cvrčak.

Hrvatska šumarska poljoprivredno savjetodavna služba i Požeško- slavonska županija pokrenuli su zajedničku akciju sprječavanje širenja američkog cvrčka. Tim povodom danas su konferenciju za novinare održali Đurđica Kšenek, viša stručna savjetnica zaštite bilja u HŠPSS i Željko Jakopović, zamjenik požeško – slavonskog župana, kako bi informirali javnost, a u prvom redu vinogradare ali i vlasnike loza na okućnicama, o ozbiljnosti situacije.

Iako u našoj županiji još nije laboratorijski potvrđena ova bolest, potrebna je svijest kako će najvjerojatnije jednoga dana doći na naše područje, kao što je to već sada slučaj u nekim susjednim županijama. Zato je na nedavno održanom sastanku dogovoreno da se ove godine krene sa zajedničkom akcijom tretiranja vinograda, kaže Kšenek

Unazad nekoliko godina praćenjem je utvrđeno kako se brojnost američkog cvrčka enormno povećala od šest do 465 komada u jednom tjednu. Razlog takve brojnosti je u tome što već 20 godina nije bilo potrebe za primjenom insekticida u vinogradima i on se nesmetano razmnožavao, stoga je opasnost od bolesti vrlo velika, napominje Kšenek.

Požeško  -slavonska županija će sufinancirati tretiranje zapuštenih vinograda bez vlasnika jer upravo takvi vinogradi predstavljaju najveću opasnost i izvor su infekcije. Stoga apel ide prije svega malim vinogradarima da budu odgovorni i angažiraju se, rekao je Željko Jakopović, zamjenik požeško – slavonskog župana

“Za one koje se utvrdi da nisu obavili pravovremeno  tretiranje, bit će sankcionirani, jer nitko nema pravo zbog svog nemara i neodgovornosti, ugroziti nekoga tko odgovorno i pošteno radi.” – upozorio je Jakopović.