Arhiva

[FOTO] Zimski uspon HPD-a Gojzerice na Vlašić

05-12-2018 • 00:00
Rva

Zimski uspon na Vlašić organizirao je istaknuti član požeškog planinarskog društva profesor Frano Barišić, trenutno ravnatelj Katoličke osnovne škole u Požegi.

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Zimski uspon na Vlašić organizirao je istaknuti član požeškog planinarskog društva profesor Frano Barišić, trenutno ravnatelj Katoličke osnovne škole u Požegi.

Planinari HPD Gojzerice iz Požege ovaj vikend posjetili su planinu Vlašić u susjednoj BiH. Tamo su odsjeli u planinarskom domu ”Paklarske stijene” u vlasništvu istoimenog planinarskog društva iz Travnika. Planinarski dom nalazi se na platou Galica na nadmorskoj visini od 1.509 metara, ima uređenu kuhinju, kafić i dnevni boravaka, a kapacitet ležaja mu je za oko 40- tak planinara.

Zimski uspon na Vlašić organizirao je istaknuti član požeškog planinarskog društva profesor Frano Barišić, trenutno ravnatelj Katoličke osnovne škole u Požegi. Pošto su doputovali kasno navečer u petak 30. studenog 2019. godine i prespavali u domu, prvi dan za aktivnost bila im je subota 1. prosinca 2019. godine. Ustali su nešto ranije i već oko 8 sati odmah poslije doručka bili na nogama. Krenuli su kružnom stazom lagano prema vrhu Paljenik (1933 mnv – najviši vrh Vlašića), dok im je uspon otežavao snijeg, magla i jak vjetar koji je u navratima puhao u lice. Na putu prema vrhu sklonište za odmor pronašli su u planinarskom domu na Devčanima, tzv. PD ”Jusuf Pečenković” na 1.763 mnv, te nakon okrijepe uz topli čaj nastavili s hodom.

Nakon nekoliko sati mukotrpnog uspona u zimskim uvjetima, na obzoru se pokazao odašiljač na vrhu. U nedostatku skloništa zaklon su pronašli u zavjetrini podno odašiljača, a tamo su napravili neophodnu pauzu za odmor. Samo kratko popeli su se na vrh, kako bi ovjekovječili trenutak fotografijom i onda su nastavili dalje. U silasku obišli su labirint tunela zaostao iza bivše JNA, koji je danas napušten i isprepliće se ispod cijelog vrha Vlašića. Idući cilj bio im je vidikovac Snježne gospe na susjednom vrhu s odličnim pogledom na Travnik. Kako su silazili vjetar je bivao sve slabiji i magla se razilazila, tako da su na ciljani vrh stigli relativno brzo.

Na vrhu Snježne gospe uživali su u prekrasnim vidicima koji su se pružali preko cijele centralne Bosne, a po zvršetku slijedila je zajednička fotografija. U povratku obišli su spomenik poginulim pripadnicima HVO-a i odali im počast za njihovu žrtvu u obrani rodne grude. Tu večer slijedila je bogata tradicionalna večera (bosanski lonac, burek, pita, tulumbe i kolači), kićenje bora, paljenje adventskih svijeća i zabava do kasno u noć uz pjesmu i glazbu.

Sljedeći dan bio je namijenjen za obilazak okolnih turističkih i kulturnih znamenitosti, u sklopu kojih su obišli: Babanovac s poznatom skijaškom skakaonicom i skijaško-hotelski kompleks Fis-a na Vlašiću. Popodne je uslijedio posjet gradu Travniku, koji se smjestio u širokoj Lašvanskoj dolini koja povezuje dolinu rijeke Bosne s dolinom rijeke Vrbas. Ondje su obišli Katoličku gimnaziju, rodnu kuću nobelovca Ive Andrića, izvor Plave vode, te široko poznatu ćevabdžinicu ”Kod Harija”. Nakon kulturnog uzdizanja i uživanja u bosanskim delicijama, ekipa se okupila kod autobusa i zadovoljna krenula kući u Požegu. HPD Gojzerica Požega