Arhiva

[FOTO] Tsunami na požeškim cestama

23-02-2018 • 00:00
Rva

Sinoć je javnosti predstavljen novi požeški Moto klub Tsunami

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Sinoć je javnosti predstavljen novi požeški Moto klub Tsunami

Sinoć je javnosti predstavljen novi požeški Moto klub Tsunami. Predsjednik kluba je Robert Krstanović, tajnica Tamare Mandić, a dopredsjednik Branko Rukelj.

Jučer su predstavili razloge osnivanja i ciljeve djelovanja kluba.

„U prvom redu trebalo bi istaknuti i mišljenja smo da je tako, a o tome govori i broj naših članova i simpatizera da se u našem slučaju ne radi o „inflaciji“ udruga kao što imamo primjera u određenim sferama društvenog života, budući po karakteru, statutima i ciljevima kojima težimo, te članovima koje okupljamo bliski smo svega po jednoj udruzi na području Požege, te Pleternice i Pakraca a kako u ciljevima rada imamo određene aktivnosti koje te udruge nemaju, nema bojazni od disperzije sadržaja na ovoj sceni ili gomilanja istovrsnih aktivnosti ili cjepkanja članstva“, rekao je Krstanović.

Odluka o osnivanju kluba donijeta je 7. lipnja prošle godine, kada ih je nekolicina odlučila krenuti u tom pravcu, jer smo smatrali da za to postoji opravdani interes i prostor za djelovanje, što je i potvrđeno provedenim aktivnostima. Od 10. veljače ove godine udruga je sukladno važećim zakonskim odredbama registrirana.

„Kad čujemo za moto klub, prvo što pomislimo opća je predrasuda da se tu radi o mišićavim, nabildanim, zločestim dečkima koje kad sretnete na cesti od njih strepite, oni piju do besvijesti i rade loše stvari, što naravno u našem slučaju nije riječ a pogotovo kad je trećina naših članova ljepšeg ženskog spola kao i naša tajnica. Tako su i ciljevi djelovanja udruge o kojima ćemo nešto reći pobliže sadržajno bliži udrugama humanističkog tipa i osjećaja za potrebe drugih ali kroz ljubav prema dvokotačima. Ideja, iako iz 2017. godine ipak nije tako mlada jer kako vam je poznato dok je moj pokojni brat Mladenko Krstanović držao lokal „Piccolo“ nekolicina nas ovdje nazočnih kroz određene oblike njegovala je ljubav prema dvokotačima i provodila zajedničke sate na tu temu.

Kako sve aktivnosti koje planiramo i za koje imamo ideje nismo bili u mogućnosti provesti kroz rad ostalih udruga u čijem smo radu sudjelovali, mišljenja smo kako smo naveli da postoji prostor za naše  osnivanje i djelovanje a to potvrđuje i broj članova te aktivnosti koje smo proveli i planiramo provesti  i mišljenja smo da ćemo doprinijeti svojim radom boljem društvenom životu, razvijanju humanih i etičkih načela u prometu te zaštiti motorista i ostalih sudionika u prometu.

Od provedenih aktivnosti prošle godine do danas možemo istaknuti:

-uređenje klubskih prostorija ovdje gdje se nalazimo te tako kao što vidite nismo na teret široj društvenoj zajednici u tom pogledu,

-opremanje članova kluba prslucima, oznakama, naljepnicama i duksama kako bi bili vizualno prepoznatljivi a i time u ostalim sredinama promicali našu sredinu,

-osigurana vučna služba za članove kluba i simpatizere za motore, te za ostale motoriste po prigodnoj cijeni,

-facebook stranicu dostupna sada samo članovima kluba a uskoro i ostalima,

-tjedna i mjesečna okupljanja sa ciljem planiranja zadaća i analize ostvarenog,

-odlazak na 12 moto susreta od kojih bi izdvojili one u Sloveniji, Kupresu i Tuzli kao međunarodne,

-sudjelovanje u humanitarnim akcijama za osobe u potrebama sa našeg područja u 5 slučajeva kojom prilikom prikupljeni značajni novčani iznosi,

-Sudjelovanje na ostalim manifestacijama na našem području i van njega u 8 slučajeva (pečenkijada Brod, Martinje, Vincelovo, koncerti, kestenijada, čvarkijada itd).

-Sudjelovanje na moto hodočašću u Voćinu. Ukupno je za odlaske i povratke sa ovih događaja po jednom članu prijeđeno oko 3 900 kilometara te ukoliko se uzme da je u prosjeku ovisno o događaju na iste išle oko 7 članova proizlazi da je ukupno prijeđeno sa motociklima i drugim vozilima oko 30 tisuća kilometara i time pronošeno ime našeg lijepog grada a na većini događaja klub je i pojedini članovi primio zahvalnice za doprinos uspješnosti manifestacije ili događaja kao na primjer na čvarkijadi gdje smo izborili prvo mjesto.

Sve navedeno je ostvareno vlastitim sredstvima članova kluba i pomoći sponzora kojima se zahvaljujemo, dok od lokalne zajednice nismo potraživali sredstva jer nismo bili registrirani i radili smo jedan da tako kažem probni period koji kako vidimo se pokazao uspješan i opravdava registraciju udruge“, izjavio je Krstanović.

Planovi aktivnosti za ovu godinu slični su onima iz 2017. godine, budući se radi o događajima sa tradicijom, te osmišljavanje novih aktivnosti u suradnji sa ostalim zainteresiranim pojedincima, udrugama i lokalnom zajednicom, od moto susreta, edukacija za mlade, obilazak i pomoć stradalim u prometu, kolektivna polica osiguranja za članove kluba, održavanja preventivnih aktivnosti u ljetu „Tjedan dana bez stradalog motorista“, „Koristi kacigu-ona glavu čuva“, obilježavanje Dana tehničke ispravnosti motora itd, za što će nam biti potrebna pomoć i uključivanje lokalne vlasti i nadamo se razumijevanju i uključivanju s obzirom na plemenite ciljeve.

Krstanović je na kraju istaknuo da su otvoreni i spremni za suradnju s ostalim moto udrugama, na obostrani interes i interes čitave zajednice uz aktivnosti, druženje, pomoć što mora dovesti do manje stradalih na motorima.