Arhiva

[FOTO] Svečanom akademijom obilježen Dan hrvatskih branitelja Požeško – slavonske županije

17-09-2018 • 00:00
Rva

Položeni su vijenci i zapaljene svijeće uz spomenik poginulim braniteljima 123. brigade, a svečani program održan je u Gradskom kazalištu Požega.

Content photo
00:00
Content photo
00:00
Content photo
00:00
Content photo
00:00

Položeni su vijenci i zapaljene svijeće uz spomenik poginulim braniteljima 123. brigade, a svečani program održan je u Gradskom kazalištu Požega.

Četvrta je obljetnica Dana hrvatskih branitelja Požeško – slavonske županije i 27. obljetnica osvajanja kasarne JNA u Požegi, čime su se stekli uvjeti za formiranje slavne 123. brigade hrvatske vojske Požega, čije ponosno ime danas nosi požeška vojarna.

Program je počeo u jutarnjim satima u vojarni 123. brigade gdje je uzvanike i goste primio zapovjednik Vojarne, nakon čega je u služena sveta misa u kapelici sv.Ivana Krstitelja, kod spomenika na Trgu 123.brigade brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće, a u Gradskom kazalištu Požega održana je svečana akademija na kojoj su bili nazočni brojni gosti, među kojima izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH Kolinde Grabar Kitarović, i njen savjetnik za branitelje Ante Deur, izaslanik predsjednika Sabora, predsjednika Vlade i ministra branitelja, pomoćnik ministra branitelja Dinko Tandara, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane i načelnika Glavnog stožera OS RH, brigadni general Željko Šikić, izaslanik ministra unutarnjih poslova RH, zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša, zapovjednik vojarne 123. brigade, pukovnik Mato Tomašević, izaslanstvo hrvatskog Generalskog zbora, generali Zvonko Peternel, Miljenko Galić i Ljubo Ćesić Rojs, požeško –slavonski župan Alojz Tomašević, gradonačelnik Grada Požege Darko Puljašić, ostali gradonačelnici i načelnici gradova i općina Požeško – slavonske županije, i dr. brojni gosti.

– Početkom ožujka 1991. pobunom srpskih terorista i napadom na policijsku postaju u Pakracu započinje rat u Republici Hrvatskoj. Formirane požeške postrojbe brane domovinu od Vukovara do Dubrovnika te u velikom broju polažu živote na oltar domovine. Branitelji Požeško – slavonske županije sudjelovali su i u prvim napadnim operacijama – „Otkos“, „Orkan“ i „Papuk“ 91., u kojima je oslobođeno preko 2000 kvadratnih kilometara, kada je početkom prosinca 1991. oslobođen Lipik, prvi grad u RH koji je bio pod okupacijom srpskog agresora. Operacijom „Bljesak“ 1995. godine oslobođena je cijela Zapadna Slavonija i Požeško – slavonska županija, u kojoj požeški branitelji daju veliki doprinos, kao i u operaciji „Oluja“, „Zid“ te u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja – naglašeno je ovom prigodom.

Pozdravljajući nazočne gradonačelnik Požege, naglasio je kako hrvatski branitelji i njihove obitelji moraju biti u centru društva, a kako će Grad Požega na čelu s njim, davati potporu i truditi se da domovina i dalje služi onima koji su za nju dali život.

rekao je gradonačelnik.

Požeško –slavonski župan Alojz Tomašević podsjetio je kako je oslobađanje vojarne u Požegi bio presudni trenutak za naoružavanje i obranu ne samo Slavonije nego i cijele domovine, nakon čega su krenule i velike akcije.

„Branitelji na ovom području svojom su odlučnošću i pobjedama utjecali na tijek povijesnih zbivanja. Zato je zajedništvo važno i u današnje vrijeme, kada domovina ponovno traži svoje sinove, kada trebamo izgraditi modernu, časnu vrijednu i bogatu zemlju. Možda se često i previše spominje odlazak mladih ljudi, no smatram da se događa i obrnuti smjer – povratak. 90 – ih godina Hrvatska nije obranjena s onima koji su otišli, već s onima koji su ostali, zato vas pozivam da je zajednički izgrađujmo, jer ona je naša jedna i jedina mi rezervne nemamo, a bit će onakva kakvu ju mi izgradimo“ – poručio je župan.

zaključio je župan Tomašević.

Izaslanik predsjednika Sabora, predsjednika Vlade i ministra branitelja, njegov pomoćnik Dinko Tandara, pozvao je branitelje i braniteljske udruge na zajedništvo.

rekao je Tandara i dodao kako Ministarstvo hrvatskih branitelja izradom novog Zakona pomaže i pomoći će onim braniteljima koji su u teškoj materijalnoj i financijskoj situaciji. „Novom Uredbom u svim županijama osnovane su naše područne jedinice, u ovoj županiji otvoren je Dom hrvatskih veterana i još četiri takva bit će otvorena u drugim županijama. Ministarstvo hrvatskih branitelja želi pomoći hrvatskim braniteljima te kao i cijela Vlada pokušava ispraviti sve ono što je bilo zanemarivano više od 20 godina“ – naglasio je Tandara.

Prigodnim riječima nazočnima se na kraju obratio i izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH Kolinde Grabar Kitarović, i njen savjetnik za branitelje Ante Deur.

rekao je između ostalog Deur.

Dan hrvatskih branitelja Požeško – slavonske županije obilježen je u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško – slavonske županije.