Arhiva

[FOTO] Predstavljena knjiga „Muzej u loncu“ Maje Žebčević Matić

11-04-2018 • 00:00
Rva

Veličanstvena večer požeškog Muzeja u Zagrebu

Veličanstvena večer požeškog Muzeja u Zagrebu

Sinoć je u Muzeju Mimara bilo pretijesno i to zbog predstavljena knjige “Muzej u loncu” autorice Maje Žebčević Matić, ravnateljice Gradskog muzeja Požega. Predstavljanje je vodila glumica kazališta Kerempuh, Požežanka Ines Bojanić. A uz autoricu o knjizi su govorile recenzentice Melanija Belaj i Tanja Kocković Zaborski te književnica Julijana Matanović.

-Ova knjiga prehranu, odnosno kulturu prehrane stavlja u fokus. U njoj ne prepoznajemo samo specifičnosti tradicijske prehrane, već upoznajemo i onu građansku te plemićku,  prepoznajemo ne samo onu običajnu ili blagdansku već i svakodnevnu kuhinju. Autorica nam podastire istraživačku zbilju, istraživački dnevnik, dnevnik istraživanja, natopljen zbiljom iskustava, ponajprije Majinih kao etnologinje i istraživačice te mnoštva naših kolegica i kolega diljem Slavonije – istaknula je  dr. sc. Melanija Belaj, znanstvena suradnica u Institutu dodavši da knjiga potiče i jednu ambiciju od gospodarske važnosti, a to je reinterpretacija tradicijske prehrane kroz aspekt turizma.

Dr.sc. Tanja Kocković Zaborski, kustosica u Etnografskom muzeju Istre istaknula je da ovu knjigu možemo čitati i kao zanimljiv terenski dnevnik jednog kustosa. -Maja Žebčević Matić pišući „Muzej u loncu“ ne predstavlja samo recepte već nam daje povijesni kontekst nestanka ovih zanimljivih jela te prenosi čitateljstvu boje, okuse i mirise davne prošlosti. Ona predstavljaju neodoljiv „street food“ koji će se moći ponuditi  domaćim i stranim turistima na brojnim festivalima, proslavama, otvorenjima izložbi, ali i na jelovnicima restorana – poručila je dr. Kocković Zaborski.

Književnica Julijana Matanović istaknula je da je ova knjigu u isto vrijeme i putopis, i zahvala kazivačima i kolegama, i tumač običaja i povijesti, i knjiga recepata tradicijske prehrane Slavonije, Baranje i Srijema krajem 19. i početkom 20. stoljeća. -Ona je, u vremenu „globalnog zatupljenja“ i borba protiv zaborava. U njoj se lipo divani i o Kraljeviću, i o Peiću, spominje se fra Luka Ibrišimović i svetište u Voćinu, godina oslobođenja od Turaka i ceste po Slavoniji, Cvelferija i Vučedol… Iz nje se svašta – jednostavno – može saznati. A tu je još i puno starih recepata. Nije mi namjera šmajhlati se Maji, ali moram joj kasti da je divnim riječima napunila ovaj lonac od knjige. Baš, onako po mom šmeku – naglasila je Julijana Matanović.

I na kraju nazočnima se obratila autorica koja je prvo zahvalila svima koji su potpomogli izdavanje knjige, od kazivača i pripravljača jela, Muzejske udruge istočne Hrvatske i 15 muzeja i svih slavonskih etnologa, nakladnika Zorana Boškovića, urednice Jelene Ivanišević, dizajnera Antonija Karače i Petre Vrdoljak, recenzentica Melanije Belaj iTanje Kocković Zaborski, lektorice Andrijane Nemet Kosijer, Andreja Kristeka koji je izradio normative jela,  požeškim muzealcima, posebno Borisu Knezu, koji je fotoaparatom na terenu do sada dokumentirao proces pripreme preko 120 jela, Ministarstva kulture RH, Gradu Požegi, Restorana Zlatni lug, Allesu, Uljari Grbić, Ljekarni Perak, Vinogradarstvu Perak.

Da, ova priča Muzeja u loncu ima puno sretnih završetaka, ili bolje rečeno, početaka. Jedan od njih je svakako i najneobičnija muzeološka prezentacija nematerijalne kulturne baštine uz pomoć okusa i mirisa Muzeja u loncu koja treba zaživjeti u okviru budućeg stalnog postava zajedno s adaptacijom kompleksa požeškog muzeja – najstarijom požeškom građanskom kućom, čiji gotov projekt vapi za sredstvima EU fonda Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine. Toplo se nadamo da će večeras i odavde do pravih ljudi biti poslana poruka da požeški, uskoro stogodišnji muzej, gotovo najstariji u cijeloj istočnoj Hrvatskoj to i zaslužuje – poručila je Maja Žebčević Matić.

Program je obogatio Mješoviti zbor Glazbene škole Požega pod vodstvom Branke Horvat. Prepuna dvorana, izvrsna atmosfera s puno pozitivne energije rezultirala je veličanstvenom večeri požeškog Muzeja u Zagrebu na kojoj su se okupili brojni Požežani koji žive i rade u Zagrebu, ali i brojni kulturnjaci koji nisu krili svoje oduševljenje koje je na kraju začinjeno kušanjem jela iz “Muzeja u loncu koje je pripremio Catering team Majetić. Bila je to i izvrsna promocija ne samo požeškog Muzeja nego i  grada Požege i cijele Slavonije.