Arhiva

[FOTO] Predstavljen projekt “eMuzej”

20-09-2018 • 00:00
Rva

Riječ je o mobilnoj uspravnoj konzoli s ekranom osjetljivim na dodir čija je svrha popularizacija baštine Požege i Požeštine kroz rad muzeja s nizom zanimljivih interaktivnih sadržaja.

Content photo Content photo
00:00
00:00
Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Riječ je o mobilnoj uspravnoj konzoli s ekranom osjetljivim na dodir čija je svrha popularizacija baštine Požege i Požeštine kroz rad muzeja s nizom zanimljivih interaktivnih sadržaja.

Gradski muzej Požega kroz „Program za poticanje razvoja publike u kulturi“ od Ministarstva kulture RH, te Grada Požege osigurao je 50.000 kuna za jedinstveni projekt „eMuzej“.

Riječ je o mobilnoj uspravnoj konzoli s ekranom osjetljivim na dodir čija je svrha popularizacija baštine Požege i Požeštine kroz rad muzeja s nizom zanimljivih interaktivnih sadržaja od memory igre „Čuvaj glavu!“ o arheološkom nalazištu Rudine, puzzla s motivima grada, kviza o baštinskim pojmovima, tradicijskih recepata „Muzeja u loncu“ i zanimljivih bogato ilustriranih baštinskih pričica. Projekt je predstavljen danas u predvorju požeške poslovnice Podravske banke, gdje je postavljena mobilna konzola.

rekla je idejna začetnica i autorica projekta Maja Žebčević Matić, dodajući kako je u planovima za novi muzej, ovo samo još jedan od instrumenata promocije muzeja kao ustanove koja kroz niz zanimljivih događanja silno želi svoje spoznaje prenijeti na edukativan ali zabavan i zanimljiv način širokoj publici. Projekt je došao podržati i gradonačelnik Darko Puljašić.

Rekao je gradonačelnik Puljašić. Uz gradonačelnika, nazočni su bili i predstavnik ministrice kulture RH, dr. sc. Žarko Španiček, te direktor Podravske banke Marko Brnić.

Požeški eMuzej će svakih mjesec dana mijenjat će lokaciju u prostorima Požege i Požeštine od bolnica, domova zdravlja, banke do kolodvora, gdje veliki broj ljudi provodi vrijeme čekajući.

Uz autoricu ideje, Maju Žebčević Matić, u stvaranju jedinstvenog eMuzeja sudjelovali su požeški muzealci Lidija Španiček, Dubravka Matoković, Ivana Domanović, Ljiljana Marić, Mirela Pavičić Hein, Boris Knez, tekstove je lektorirala Marijana Ćorluka, dizajn potpisuje Denis Treskanica, a aplikaciju su izradili programeri Josip Jelić i Igor Bumba.