Arhiva

Županijska skupština održala prvu radnu sjednicu

12-09-2017 • 00:00
Rva

Prvu radnu sjednicu nakon konstituirajuće održala je danas Skupština Požeško-slavonske županije, a na dnevnom redu našlo se desetak točaka.

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Prvu radnu sjednicu nakon konstituirajuće održala je danas Skupština Požeško-slavonske županije, a na dnevnom redu našlo se desetak točaka.

Prvu radnu sjednicu nakon konstituirajuće održala je danas Skupština Požeško-slavonske županije, a na dnevnom redu našlo se desetak točaka.

Usvojen je polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna za prvi dio 2017. godine. U prvom polugodištu prihodi su iznosili gotovo 170 milijuna kuna, a rashodi oko 250 tisuća kuna manje. Prema prvom rebalansu, proračun za 2017. godinu iznosi 403 milijuna kuna.

Prihvaćen je prijedlog Odluke o podjeli Opće županijske bolnice Požega i osnivanju nove zdravstvene ustanove Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana. Iz prijedloga Odluke vidljivo je da u Županiji smatraju kako pripajanje Opće županijske bolnice Pakrac Općoj županijskoj bolnici Požega ima vrlo upitnu budućnost te da je zainteresiranost liječnika za rad u tim bolnicama smanjena, što vodi prema postupnom gašenju i pojedinih osnovnih djelatnosti. Prema provedenim analizama model funkcionalnog spajanja i povezivanja bolnice u Pakracu bi osiguralo opstojnost svih osnovnih djelatnosti potrebi za status akutne opće bolnice. S ovim prijedlogom složilo se i Upravno vijeće bolnice te bi nakon obavljenih predradnji razdvajanja izdvojena Podružnica Gradske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana stekla pravnu osobnost s 1. siječnja 2018. godine.

Polugodišnji izvještaj o izvršenju Financijskog plana Županijske uprave za ceste te rebalans financijskog plana ŽUC-a, koji je povećan za 3,3 milijuna kuna, također su prihvaćeni.

Skupština je prihvatila i prijedlog o pristupanju Požeško-slavonske županije Centru za gospodarenje otpadom Brodsko-posavske županije d.o.o. te prijedlog Društvenog ugovora Regionalni centar za gospodarenjem otpadom Šagulje d.o.o. Riječ je o proceduri potrebnoj za uspostavljanje regionalnog komunalnog trgovačkog društva, koje će imati tri člana (Brodsko-posavsku, Sisačko-moslavačku i Požeško-slavonsku županiju) zbog zajedničke obveze uspostave cjelovitog sustava gospodarenja otpadom. Regionalni centar za gospodarenje otpadom bio bi izgrađen na lokaciji Nova Gradiška – Šagulje, uz šest pretovarnih stanica, od kojih bi po jedna bile u Požegi i Pakracu.

Predstavljeno je i godišnje izvješće o provedbi Županijske razvojne strategije u 2016. godini. U prošloj godini realizirano je 170 milijuna kuna planiranih projekata, od čega se 57 milijuna kuna odnosi na komunalnu infrastrukturu, 30 milijuna na gospodarstvo, društvene djelatnosti sa 27 milijuna kuna, zaštitu okoliša, prostor i priroda sa 47 milijuna kuna (razminiranje), dok je preostali iznos utrošen na ljudske potencijale i ostalo.

Skupština je za privremenog ravnatelja Srednje škole Pleternica umjesto Hrvoja Galića (ravnatelja Osnovne škole fra kaje Adžića Pleternica) imenovala Ivu Šnajder (ravnateljicu Obrtničke škole Požega). Hrvoje Galić funkciju privremenog ravnatelja obnašao je točno dvije godine, nakon što je razriješena dotadašnja ravnateljica Ankica Dorbić.