Arhiva

Tamara Puač se osvrnula na Gradsku organizaciju SDP-a te proteklu sjednicu Gradskog vijeća

04-12-2017 • 00:00
Rva

Konferenciju za medije održala je jutros novoizabrana predsjednica požeške Gradske organizacije SDP-a i gradska vijećnica Tamara Puač. Uz nju su bili potpredsjednik GO SDP-a Željko Samardžija te član GO SDP-a Luka Samardžija

00:00
00:00

Konferenciju za medije održala je jutros novoizabrana predsjednica požeške Gradske organizacije SDP-a i gradska vijećnica Tamara Puač. Uz nju su bili potpredsjednik GO SDP-a Željko Samardžija te član GO SDP-a Luka Samardžija

Konferenciju za medije održala je jutros novoizabrana predsjednica požeške Gradske organizacije SDP-a i gradska vijećnica Tamara Puač. Uz nju su bili potpredsjednik GO SDP-a Željko Samardžija te član GO SDP-a Luka Samardžija.

Na početku se osvrnula na gradsku organizaciju SDP-a, a i na proteklu sjednicu Gradskog vijeća Grada Požege. Istaknula je da tranzicija kao tranzicija nije ni malo laka, pogotovo kad se naslijedi vodstvo koje je četiri puta osvajalo vlast u gradu, što znači da je ljestvica visoko podignuta.

„S druge strane, opet, nekakav niz loših izbornih rezultata je isto tako prisutan, ali ono s čim se osobno ne mogu složiti je da je socijaldemokracija na zalasku. SDP Požega je u više navrata dokazivao i pokazivao da  je bio na vlasti u gradu i kad socijaldemokracija nije bila trend ni u županiji ni u državi, svojim radom i svojim predstavljanjem“, rekla je Tamara Puač.

Dodaje da moraju vratiti vjeru građanima ovoga grada u pravednu i socijaldemokratsku politiku te se ne smijemo složiti i reći da su ljudi zadovoljni načinom na koji je naš grad vođen u proteklih četiri godine, jer bi to bilo suludo.

„Vjerujem da je najveći problem u sveprisutnoj letargiji zapravo u  tome što se jedan dobar dio članstva koji je trendom dobrih izbornih rezultata zasjeo na neke pozicije, gubitkom prvo lokalnih, a onda i parlamentarnih izbora okrenuo od socijaldemokracije i počeo se baviti uskim i osobnim interesima“, smatra Tamara Puač.

Na novom vodstvu je da tu sliku ispravi te da jača kritičko mišljenje, vjeru  u socijaldemokraciju i brigu za malog čovjeka, prvenstveno rad za sveopće dobro, a ne za osobne interese kao što je to već drugi mandat za redom prisutno u ovoj gradskoj vlasti.

Oni i danas brane politike koje se vode, dodaje Puač, pa zato kažu da je upravo sada došao trenutak za povećanje plaća djelatnicima gradske uprave, koje su, podsjetimo, baš oni smanjili kada su preuzeli vlast.

„Smatrali su  tada da u gradskoj upravi radi SDP-ov kadar, pa su valjda bili preplaćeni, a sada gotovo te iste djelatnike treba motivirati ili nagraditi, ili su se možda „uhljebi“ koji su zasjeli na nova radna mjesta od 2013. do danas,  požalili da im je malo pa je eto i ostatku uposlenih svanulo“, dodaje Puač.

„U svakom slučaju plaće rastu i ostvaruju se predizborna obećanja i isti ovaj HDZ koji je pljeskao svojim vođama dok su se djelatnicima plaće smanjivale, a oporba glasno negodovala, sada praznim riječima i dosta neuvjerljivo brani povećanje plaća. Ništa im drugo niti ne preostaje dok na proračunu sjede i gradonačelnik i njegovi zamjenici. I dalje za knjige učenicima nema, nema novca za prijevoz istih“, kazala je.

Dodaje da ono što još nisu savladali, iako već predugo sjede na pozicijama, jest da je za razvoj svake sredine ključan i potreban planski pristup i samo takvim pristupom se može postići održivost neke jedinice lokalne uprave. A da to nije usvojeno kod vladajućih je dokaz netom izglasan proračun za sljedeću godinu koji nije ništa drugo nego li  drvo želja ili kako realizirati predizborna obećanja.

„I koliko god pokušali obraniti rashode za plaće da su povećanja radi projekata, činjenice su ipak malo drugačije. Neutemeljenih šest novih zaposlenja na neodređeno vrijeme,  izmišljeno radno mjesto u kazalištu, opterećenje su za proračun, a red uhljebljivanja „novih“ tajnica i novih šefića po gradskim tvrtkama, dovodi do zaključka da planski jedino u ovom gradu broj uhljeba raste. Ostaje nam  zaključiti da gradonačelnik stvarno ne zna kuda plovi njegov brod i da će brodolom najskuplje platiti građani“, rekla je Puač.

Dodaje da u Gradu ne znaju što čine, što potvrđuje i valjda konačno otvaranje dječjeg vrtića, koje je imalo preko nekoliko najava otvaranja, a datumi su se prolongirali od petog do dvanaestog mjeseca.

„O iznosima koje će građani platiti za naknadne i nepredviđene radove koji su očito bili propust struke i vodstva grada, bolje i ne spominjati jer upozoravali smo ih da nisu realno procijenjeni troškovi još u projektnoj fazi. I ono čime će ova HDZ-ova gradska vlast ostati upisana u anale grada Požege, osim što su srušili atletski stadion,  je da su, opet iz zna se kojih interesa, maknuli vrtić iz centra grada i premjesti li ga na rubni, prometno neriješeni dio. Jedino što možemo poželjeti  roditeljima koji će tamo voziti djecu i stanovnicima toga dijela grada jest da se naoružaju strpljenjem, jer još veće prometno začepljenje je neminovno“.

Na kraju je pozdravila jedan iskorak i pozitivan pomak.

„Pozdravit ću vladajuće, što su četiri godine ipak pažljivo na satu slušali oporbu,  koja je konstantno i bez imalo zadrške govorila da u gradskom proračunu ima i mora biti novca za zimske radosti najmlađima. Dugo im je trebalo da im uđe u uho, a još duže da sive stanice im to procesuiraju, ali  napokon su  uvidjeli koji propust i koju štetu su učinili djeci ovoga grada neorganizirajući klizalište i što će djeca u Gradu Požegi nakon duge četiri zime imati mogućnost uživanja u zimskim praznicima i u svom gradu. Reklo bi se da je meštar od proračuna, Grinch, ipak odlučio vratiti djeci Požege Božić. Ono što se nadamo, i prije svega apeliramo, da kod kreiranja cijena za korištenje klizališta i iznajmljivanja klizaljki  se voditi računa o  realnoj i stvarnoj kupovnom moći građana našega grada i da klizalište bude dostupno svakom djetetu“, rekla je na kraju Tamara Puač.