Arhiva

Požega: Mafalani ponovno proglašen krivim

06-04-2017 • 00:00
Rva

Obrana najavljuje žalbu, koju temelji na presudi Europskog suda za ljudska prava, prema kojoj je RH Mafalaniju isplatila 16.500 eura

Content photo

Obrana najavljuje žalbu, koju temelji na presudi Europskog suda za ljudska prava, prema kojoj je RH Mafalaniju isplatila 16.500 eura

Na Općinskom sudu u Požegi donesena je nepravomoćna presuda koju je donio sudac Damir Ronko 5.travnja ove godine protiv prvookrivljenog Amira Mafalanija i drugookrivljenog Marka Dučkića, a vezano za optužnicu kojom se okrivljenima stavlja na teret da su u kolovozu 2008.  godine kao odgovorne osobe u TD centar Konto d.o.o. Zagreb na prijevaran način došli do nepripadne materijalne koristi i to tako da su stupili u kontakt s vlasnikom obrta Wilijams iz Požege i u ime zagrebačke tvrtke oštetili požeški obrt za iznos od oko 25 tisuća kuna.

Predmet se po drugi puta našao pred Općinskim sudom iz razloga što je Vrhovni sud RH prihvatio zahtjev okrivljenika za zaštitu zakonitosti te ukinuo prvu presudu iz 2010. godine te predmet vratio na ponovno suđenje.

Jučerašnjom presudom Mafalani i Dučkić proglašeni su krivima za navedeno kazneno djelo te su osuđeni, prvookrivljeni na 10 mjeseci uvjetno s rokom kušnje od dvije godine, a drugookrivljeni 4 mjeseca uvjetno s rokom kušnje od dvije godine.

Očekuje se da će braniteljica prvookrivljenog Ana Čulo uložiti žalbu neposredno višem sudu na navedenu presudu, jer je Europski sud za ljudska prava  u predmetu “Mafalani protiv Hrvatske” utvrdio da je došlo do povrijede članka 3. Europske konvencije o ljudskim pravima, koji navodi kako se “nitko ne smije podvrgnuti mučenju ni nečovječnom ili ponižavajućem postupanju ili kazni”, jer je neosporno utvrdio da je Mafalani doista dobio ozljede prilikom uhićenja kao osumnjičenik za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franića. Ozljede Europski sud smatra dovoljno ozbiljnim da ulaze u opseg navedenog članka 3. Konvencije, a na temelju ove presude iz srpnja 2015. godine, Amiru Mafalaniju je RH isplatila iznos od 16.500 eura.

Jučerašnju presudu Općinski sud u Požegi je između ostaloga temeljio na dokazima, kako obrana smatra, da su trebali biti izuzeti kao nezakoniti dokazi, jer su dobiveni kršenjem članka 3. Europske konvencije.